Udruženje obnovilo inicijativu za ukidanje zabrane gajenja krznašica

 

Očekujemo da će čelnici nove postave Ministarstva poljoprivrede imati više sluha od svojih prethodnika

Uostalom, teško da bi bivše iko i mogao nadmašiti u nemešanju u sopstveni posao

Čak i najokoreliji među politički nezainteresovanim odgajivačima činčila s razumljivim interesovanjem, pa i izvesnim nestrpljenjem, čekali su formiranje nove republičke vlade.

Posebno zanimanje, sasvim razumljivo, odnosilo se na personalno rešenje budućeg čelnika resora poljoprivrede.

Ispostavilo se da su prognoze (nagađanja?) manje ili više dobro obaveštenih medijskih poslenika bila tačna: kormilo Ministarstva za poljoprivredu predato je u ruke dojučerašnjeg gradonačelnika Sremske Mitrovice, Branislava Nedimovića, donedavno relativno malo poznatog u široj javnosti.

Branislav_Nedimovic

Branislav Nedimović – ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine

Evo šta je u svom prvom intervjuu novopečeni ministar poručio građanima:

http://www.blic.rs/vesti/politika/ne-bezim-od-svoje-proslosti-prvi-intervju-novog-ministra-poljoprivrede/wptg10w

Naravno, tabloide pretežno zanima sama ličnost, a naročito prošlost nekog od ministara. Poljoprivrednike, pa tako i odgajivače činčila, međutim zanimaju konkretni potezi u okviru agrarne politike pod dirigentskom palicom novog ministra.

Dosadašnje izjave ministra Nedimovića bile su, razumljivo, nešto uopštenije i generalnije. Za verovati je da će prvi konkretniji potezi uslediti skorije.

http://www.politika.rs/scc/clanak/361869/NedimovicUskoronovipodsticajizaagrar

Većina poljoprivrednika iz drugih poljoprivrednih grana već sada prevashodno razmišlja o politici podsticaja i subvencija agrara.

Za razliku od farmera činčila, kojima bi kao prvi i najvažniji podsticaj bilo ukidanje zabrane gajenja planirano od 2019. godine. I dovoljno, barem za sada.

Prednost izvoznicima

Nešto revnosniji pratilac zbivanja u agrarnoj politici uočiće da je novi ministar naglasio da će prioritet u svakovrsnim Benefitspodsticajima poljoprivredi imati upravo one grane koje doprinose smanjivanju spoljnotrgovinskog deficita. Dakle, izvozne. Što će reći, tu smo, u središtu zbivanja.

Novi, dodatni argument u prilog naše kampanje za ukidanje zabrane. Koju smo već nastavili obnavljanjem inicijative. I od koje nipošto nismo odustali. Niti ćemo to činiti ubuduće.

Činjenica je da smo verovali da ćemo je okončati ranije. Za šta je „najzaslužnija“ sada već bivša ministarka poljoprivrede. I njena politika „umaranja šarana“.

U tom stilu je i inicijativa udruženih odgajivača bezbedno sklonjena da drema u nekoj od zabačenih fijoka ministarstva.

Naročito zbog njene odbojnosti prema bilo kakvom „talasanju“. Provesti mandat mirno, što mirnije. Gledajući isključivo „svoja posla“. Jednovremeno dok grad uništava malinjake i ostale useve, a stočni fond biva desetkovan.

Nije ni čudo što ministar Nedimović kaže da ga je već zabolela glava od „nasleđa“ koje je zatekao u agraru.

Verujemo da će novi ministar imati daleko više i sluha, i smisla, i energije da radi ono za šta ga plaćaju poreski obveznici. Prvenstveno oni čije je interese postavljen da štiti, i kojima baš i nije u vrhu prioriteta otvaranje groblja kućnih ljubimaca. Istovremeno dok se sahranjivala ukupna poljoprivreda.

Srećom, pa nije potrajalo. Preživesmo i to, živahniji nego ikada. I orni za borbu do konačne pobede.

U stilu one čuvene:“Što nas ne ubije, to nas ojača!“

2 komentara

 1. DUKA

  Iako nisam pristalica lika i dela doticnog Gospodina,moram da mu odam priznanje kao najvecem borcu za ukidanje zakona i za promociju farmerskog gajenja cincila. Zelim njemu, njegovom sinu i Firmi Uno dosta uspeha i da stvarno okupe sve najvece farmere u ovom delu Srbije , jer ce tek onda postati veliki i jos uspesniji, a za to je potrebno manje sujete, narcisoidnosti i bespotrebnog samoreklamerstva,
  Zbog novih farmera i negativnih vesti iz Hrvatske sugerisao bih Vam da naznake o pozitivnom resavanju ovog problema kod nas medijski vise istaknete.
  S postovanjem

 2. Snježana

  Poštovani gospodine,
  Hvala Vam, najpre, što ste se uključili i što komentarišete. Ako ste nas odranije pratili, poznato Vam je da smo mi otvoreni za raznolika mišljenja i da nemamo problem s tim da objavimo i ne baš pozitivne stavove naših posetilaca.
  Pogotovu što znamo da ste Vi jedan sjajan odgajivač, odličan i gostoprimljiv domaćin, uzoran član naše odgajivačke zajednice.
  Stoga nam je veoma drago da sarađujemo s Vama, na bilo kom aspektu mogućeg partnerstva.Veliki pozdrav!

Ostavite odgovor