Sunovrat veganskog eksperimenta

Vegani, promoteri zabrane gajenja krznašica, uspeli su da upropaste jednog od najvećih tenisera svih vremena

On je na to pristao svojevoljno, valjda

Odgajivači činčila- nisu i zato se ni ne predaju

Poslednji debakl Novaka Đokovića u Indijan Velsu možda je, više nego li ikada pre, pokazao pravo lice veganskog jelovnika i načina života, u celini.

aoPktkqTURBXy8yNWJhZDJjZWRkODM0ODk5N2FiMDc2MTg3OGY1ZDExZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Izvor: http://bit.ly/2n2HyKh

Koje, na žalost, i nije tek od juče. Jer to ni ne stiže baš odmah, preko noći.

Nije ovde problem sama činjenica da je reč o sportu, u kome je, po definiciji, sve moguće, da se svaki šampion ponekad umori, obezvolji, da mu ponestane žara, energije…

Nije, takođe, ni ključno važno što je ispao već u osmini finala…dobro, i to se počne dešavati svakom šampionu.

Ovde je reč o učestaloj demonstraciji nemoći našeg favorita koja je, s izuzetkom par iskrica u potezima, izbijala iz celokupnog držanja čoveka koji je za domaću javnost mnogo više od sportiste, do juče prvaka sveta.

I, kome će sadašnje drugo mesto uskoro izgledati kao mašta iz snova, nastavi li ovako. Čemu će, prevashodno, imati da zahvali svojim novim veganskim prijateljima. I njihovom agentu u Noletovom timu, guruu Imazu-Gmazu kako ga sve češće zovu.

Nole je gotovo sve vreme ostavljao utisak da je kapitulirao i mnogo pre sudijskog: gem, set, meč! A to nije prvi slučaj, nego već gotovo, pa pravilo.

Da nema energije ni volje, bezidejno…sem ponekih zaista nedoličnih i preterano agresivnih ispada nezadovljstva, od koji je ovoga puta postradao (samo) jedan reket. Neutemeljena agresivnost, preterana reakcija…već počinje da liči na pravog vegana.

Zato ova priča ni nema u podznaku simboliku smene generacija u belom sportu. Ona je himna, rezultat eksperimenta iza kojeg stoji veganski pokret.

Koji je sebi dao za pravo da se meša, poput onog čuvenog o margarinu, u sve : od ishrane vrhunskih asova, pa do kampanje za zabranu gajenja krznašica. Što je, ako je do sada neko i sumnjao, bilo i više nego jasno nakon veganske torte zbog navodnog trijumfa sa hrvatskim zakonom.

Hoće li ih neko zaustaviti, pre nego li naprave štetu globalnih razmera? U kojoj će i Novak Đoković, kao i odgajivači krznašica biti samo ona famozna kolateralna šteta!

Jer, na delu je realizacija jednog paklenog plana čije su razmere daleko veće od teniskog terena i od najveće farme krznašica.

Novak svoju sportsku, kao i životnu sudbinu drži u sopstvenim rukama. Odgajivači činčila u Srbiji nemaju tu privilegiju. Oni se godinama upinju da dobace do nosilaca vlasti pravu pozadinu priče o navodnom zlostavljanju krznašica, civilizacijskim standardima, bla, bla, bljak!!!

Naša borba za ukidanje zabrane zato, verovali ili ne, ima i pomalo mitski karakter. Kao ona čuvena o pobedi Davida nad Golijatom.

Nije tu zato ni samo reč o spasavanju jedne unosne delatnosti i egzistenciji više stotina porodica.

I nije veganstvo samo štetno za vrhunske sportiste, već i jednako za svakog malog najobičnijeg čoveka.

Kao i pogubno za čovečanstvo u celini. Jer se iza njega krije projekat depopulacije i devolucije same ljudske vrste.

Čovečanstvo u veganskoj viziji raja za većinu jeste istinski pakao.

Do kojeg je put ponekad popločan ili dobrim namerama ili tek vešto smišljenim izgovorima.

Uglavnom, ovim drugim. Kao i u priči o gajenju krznašica.

Ostavite odgovor