Realnost je više od trideset farmi nerčeva ovde, odmah

Damir Blagojević, prvi odgajivač nerčeva u Srbiji, na poziv članova jednog od četiri najveća i najuticajnija udruženja odgajivača nerčeva, boravio je prošle nedelje na zvaničnom dvodnevnom skupu u Amsterdamu.

Blagojević je holandske odgajivače obavestio o svim bitnim parametrima za tu delatnost u Srbiji, naročito u pogledu upotrebljivosti i kvaliteta hrane za farmski gajene nerčeve koji je ocenjen najvišom ocenom.Kako nas je Blagojević obavestio, od ukupno četrdesetak tamošnjih odgajivača, njih više od trideset izrazilo je želju da nastavi biznis, kao i da su vrlo zainteresovani za Srbiju kao buduću destinaciju za farme.

Takođe, država Holandija će svakog od svojih farmera obeštetiti i novčano, otprilike u visini od oko 190 hiljada evra po farmi, a više od 80 % farmera je spremno da kompletan iznos tog obeštećenja uloži ovde, u nastavak gajenja, sa garantovanim plasmanom na već osvojena tržišta, pre svega, najveće aukcijske kuće krzna: Kopenhagen Fur (Denmark), Saga Furs (Finland),  NAFA (North American Fur Auctions) (USA) I Seattle Fur Exchange (USA).

Prema biznis planu koji su sačinili holandski i srpski partner, sa ravnopravnim vlasničkim udelom, samo bi Blagojevićeva farma do 2022. godine ostvarila izvoz u visini od bezmalo 2, 5 miliona evra.

Ostavite odgovor