Nije da baš mora energetski pasoš, ali…

Podizanje nivoa energetske efikasnosti prostorije za farmu nije puka žvaka

Energetski optimalizovane prostorije ne samo da smanjuju troškove, već i doprinose kvalitetu produkcije

Opremanje prostorija za farmu nije suviše zahtevna stvar. Međutim, ako se dobro planira i projektuje, ono može znatno doprineti konačnim rezultatima rentabilnosti farmske produkcije.

Pogrešna je teza da se farma najviše zagreva, odnosno, hladi, kroz usisnu ventilaciju“, kaže Dragan Milosavljević, dipl. inž. mašinstva sa dugačkim inženjerskim, ali i odgajivačkim stažom, koji je pomagao pri opremanju mnogih farmi.

Izvor: http://bit.ly/2n5w6xg

Izvor: http://bit.ly/2n5w6xg

Zagrevanje ili hlađenje, sasvim svejedno, u najvećoj se meri vrši upravo kroz zidove prostorije, pogotovu ako je reč o prostorijom sa više spoljnih zidova.“

Zbog toga je prvo pitanje koje je tu bitno sama izolacija prostorije. Ukoliko nije reč o već opremljenoj, omalterisanoj prostoriji, dobro je izolaciju uraditi već u startu, pre nego što se unesu kavezi i postavi ventilacioni sistem.

Ako se, međutim, objekat gradi namenski, preporučljivo je se opredeliti za siporeks, koji ima najbolja izolaciona i druga svojstva. On ne zahteva malteraciju, samo IMG-20151124-WA0013 (1)je neophodno dobro popuniti i izravnati spojeve između elemenata.

Milosavljević naglašava da postoje mnogobrojne zablude o siporeksu. Prvo one o njegovim navodnim kancerogenim svojstvima. Koje smatra neosnovanim, jer se ovaj građevinski materijal više ne pravi od ostataka u termoelektranama.

Pored brzine gradnje, on naglašava sve njegove izolacione performanse.

Siporeks debljine 25 cm ima izolaciona svojstva ekvivalentna cigli debljine 45 cm, a kad je o bloku reč, čak 90 cm debljine zida“, iznosi on ove gotovo neverovatne podatke, tvrdeći da su potpuno tačni, jer je to detaljno izučavao tokom svoje dugačke profesionalne karijere.

Siporeks Izvor:http://bit.ly/2mHdEr5

Siporeks
Izvor:http://bit.ly/2mHdEr5

Blok sa maksimalnom izolacijom sa stiroporom debljine 5 cm dostiže tek jedva 75 % izolacionih svojstava siporeksa od 25 cm i to bez izolacije.“

Pošto iskustvo govori da je najčešći građevinski materijal ipak ili blok ili cigla, i da je kod opremanja farme najčešće reč je prenameni prostorija umesto namenske gradnje, inženjer Milosavljević savetuje obaveznu izolaciju stiroporom. Ali, i tu bi trebalo voditi računa o poznatim koeficijentima koji proizvode efekte energetske zaštićenosti prostorije.

Stiropor debljine 2 cm zadovoljava čak 85, pa i 90 procenata izolacionih svojstava. Nepotrebno je kupovati table veće debljine, jer se ne dobija ništa bitno na kvalitetu izolacije, a troškovi rastu nesrazmerno.“

Kod nemalterisanih prostorija, on preporučuje izolaciju s unutrašnje strane, u kom slučaju je malteracija nepotrebna, sem iz estetskih razloga.

Kao i sa aspekta održavanja higijene i dezinfekcije prostorije, dodali bismo.

Emisija ili apsorbcija toplote kroz zidove najveći je, dakle, remetilački faktor u postupku postizanja optimalne energetske efikasnosti farmske prostorije. Osim povećanih troškova zimi za grejanje, te leti za rashlađivanje, problem je vlažnost prostorije. Koja, opet, najdirektnije utiče na kvalitet životinja gajenih za krzno, ostavljajući prostor za razvoj raznih mikoza, gljivičnih infekcija dlake koje upropaštavaju efekte i rentabilnost gajenja.

Zbog svega navedenog, famerima se savetuje da se malo pozabave postizanjem energetske efikasnosti farme, jer se u odgajivačkom poslu mora voditi računa o svakoj stavci, pogotovu- nepotrebnih troškova.

Pri čemu, ovakva ulaganja ne treba posmatrati kao trošak, već i pre svega, kao investiciju, čiji će povratni efekti već na srednji rok opravdati uložena sredstva, bilo da se radi o samim troškovima za rashlađivanje i grejanje farme.

Kao i o najvažnijem, o kvalitetu životinja kojima je potrebna mikroklimatska stabilnost u skladu sa poznatim i standardizovanim parametrima.

Ostavite odgovor