Nema džabe ni za babe

Na sredstva iz pretpristupnih fondova za poljoprivredu mogu konkurisati samo poljoprivrednici obučeni prema standardima EU

Iako pare stoje još od 2014.godine, nije se maklo –dalje od početka zbog čega mu resorno ministarstvo dođe nešto kao pačija škola

Sa sve patkom i naočarima

Vest koja je nedavno objavljena u medijima dala je novo svetlo na činjenicu zašto, možda, nije iskorišten barem deo novca koji je iz pretpristupnih fondova EU planiran za subvencionisanje poljoprivrednika.

fotografija preuzeta sa sajta

www.srbijadanas.netwp-contentuploads201503misolovka-790x559.jpg misolovka sa zvezdicama EUKo nije čuo, u najkraćem vest je sledeća: za novac će moći da konkurišu samo poljoprivrednici koji imaju zvanje poljoprivrednog tehničara, barem.

Oni drugi, koji imaju neku drugu srednju školu, moraće da prođu obuku u trajanju od 50 časova. Isto kao i oni koji nemaju nikakvu srednju školu?!

Poniženje: Srpski seljaci moraju u školu

Srpski seljaci moraju u školu. Ovakve vesti otvaraju brojna i prilično bolna pitanja. Od toga da li je ovo standardizovan kriterijum u proceduri pristupanja ili smo mi opet neki izuzetak?

Do potpitanja: ukoliko je, što je verovatnije, standardna procedura, zašto se nije ranije pristupilo simanju stanja na terenu?

Ponajpre, ukrštanju podataka o tome koliko registrovanih nosioca poljoprivrednih gazdinstava već ima odgovarajuću stručnu spremu, odnosno, sigurno brojnija grupa, koliko ih nema?

Pa onda, dalje, koliko poljoprivrednih tehničara ima šanse da postanu vlasnici gazdinstava, odnosno, koliko ih je članova gazdinstva?
Dalje, koliko je potencijalno zainteresovanih za apliciranje na sredstva iz pomenutih fondova?

Onda, kako što pre otpočeti obuku u nedostajućim slučajevima, opredeliti kadrove, traženi i akreditovani program.

Bruke i obuke

To je sve bio (a i dalje jeste) posao resornog ministarstva (poljoprivrede) u koordinaciji sa delovima javne i državne uprave. I njime je neophodno da se neko bavi. Ko ima znanje, ali i odgovornost za posao u državnoj upravi.

fotografija preuzeta sa sajta

misolovkaUmesto toga, državni i činovnici javne uprave i lokalne samouprave bave se intrigama i izbegavanjem da baš oni budu žrtve predstojećih, mada već predugo najavljivanih otpuštanja.

Pa će pare i dalje ležati neiskorišćene i neuložene, dok naša poljoprivreda i selo neumitno propadaju do bukvalnog demografskog gašenja.

Jer su poljoprivreda i selo oduvek bili u najdirektnijoj korelaciji s natalitetom. Pa je pražnjenje sela ujedno označilo i početak pražnjenja države stanovništvom. Tako mu to ovde ide, oduvek.

A pare iz fondova opet će verovatno većinom drpiti tajkuni, jer su oni još od starta dobro obavešteni, pa je za verovati da čekaju k’o zapete puške.

fotografija preuzeta sa sajta

novac (1)Poljoprivrednici će, većinom, ostati opet kratkih rukava, jer, dok se sve navedeno organizuje, pare će već otići (tamo gde treba).

Iako se o tome ne govori, obuke će, po pravilu, i same biti finansirane upravo iz tih istih fondova. Koji će, tako, biti dodatno olakšani. Pa je pitanje konačnih efekata plasmana dodatno dovedeno pod sumnju.

Uostalom, izbori su bili, pa prošli, a s njima se obično i završi navodna briga o selu i poljoprivredi u vidu strateške razvojne grane.

Ili da verujemo da će Ministarstvo poljoprivrede dopasti zaista agilnom i stručnom čoveku? Koji ima osećaj odgovornosti prema novcu poreskih obveznika. Kojim se

finansira njegova plata i ostale ne baš beznačajne dodatne prinadležnosti. I ostale pogodnosti o kojima obični smrtnici mogu samo budni da sanjaju.

Zvuči lepo i pomalo nestvarno, naročito u svetlu poslednjeg iskustva s čelnicom pomenutog resora. Pri čemu je jedino sigurno da ona sigurno neće biti ponovni izbor.

Pa, i to je već nešto.

Ostavite odgovor