Nema dana bez vegana

Još mamurni od tek ustoličene proslave Noći veštica, sa nestrpljenjem smo dočekali međunarodni praznik vegana

e4kktkqturbxy9kotfkn2jmmdzlyzyxowyzzdvly2qxztqwmtm2nzq5zs5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1m


Taman kad smo pomislili da je proslava Noći veštica (31.10.) i u našoj prestonici nešto najgore što je moglo da nas snađe ovih dana, osvanuo je 1. novembar.

www.blic.rs/vesti/Beograd/euforija zbog noći veštica stigla i do srpske prestonice

Mislim, taj prvi dan novembra bio je državni praznik u našim tadašnjim najzapadnijim republikama, popularno zvan Dan mrtvih, nešto kao zadušnice u našem narodu.

Međutim, ovaj 1. novembar iskoristile su neke „progresivno (podmazano) orijentisane redakcije“ da nas podsete da je to veliki praznik, Dan vegana.

E, sad, u kakvoj je to vezi s dva gorepomenuta praznika, ostaje samo da se nagađa. Biće da je reč o čistoj slučajnosti.

www.B92.net/vesti

Iz čijih smo krajnje poučnih pričica saznali da vegani nisu baš od juče, već se bliže obljetnici dugoj skoro četvrt veka. Koju slave, verovatno, thsmwbjbv9preostali preživeli, s obzirom na način života koji ova bratija promoviše.

Pošto ni mi, na svu sreću, takođe nismo baš od juče, naši odgajivači će svakako uočiti da je reč o društvancetu koje i na našim prostorima obitava po staništima i nišama tzv. civilnog sektora, u okviru ekosistema nevladinih organizacija čije su centrale isključivo u inostranstvu.

Srpske veganske filijale i ekspoziture, nije tajna, glavni su promoteri zabrane gajenja krznašica. Barem su to bili do juče i danas. Sutra, na redu je napad na kompletno stočarstvo.

Oni to, u stvari, sve rade za opšte dobro. Žele da nas rasveste na vreme, ubeđeni ili samo plaćeni da viču da će u narednom veku svi ljudi biti vegani. Barem svi oni koji do tada preteknu. I to na dovoljno kratkom povocu, zbog uočene rastuće agresivnosti kod dugotrajnog upražnjavanja veganskog jelovnika.

Bil je vegan, Hilari nije

Dobro je ovo znati. Možda se stvari promene nakon predstojećih izbora u SAD.

Naravno, glavne jurišne trupe vegani regrutuju iz redova poznatih ličnosti. Naročito onih čija je slava na putanji zvezde padalice. Pa bi da se nekako vrate u epicentar galaksije poznatih. Makar i da pasu travu, ako mora.

klintoni-kosovo1-620x350Pogledajte samo delić spiska veganlija. A pisali smo i o drugima, nešto ranije. Lepo društvance, daleko im lepa kuća…

Valjda se veruje da će takva imena privući nove pristalice, čak i na našim prostorima. Recimo, Bil Klinton?! Onaj što ima spomenik usred Prištine! Da ne pominjemo dalje, prošla je Noć veštica, hvala Bogu!

Naša javnost uglavnom malo zna o ovom veselom društvancetu koje se poglavito hrani po apotekama, pa usput nešto i zaradi sirota farmaceutska industrija.

Malo su ih više upoznali gledajući seriju “Komšije” gde su mogli da vide kakav je to fin, tolerantan i nimalo licemeran svet.

Kod kojih uvek možete da svratite na sjajan bešamel sos od algi. Naročito ako preterate tokom nadolazeće slavske sezone. Jer su alge i plankton poznati kao lek za srce i dušu.

Zar i ti, naš najbolji sine?

thJavnost se, međutim, nešto više uznemirila kada je naša nacionalna super zvezda otvorila s proleća veganski restoran u Monte Karlu. Naročito što je tad počeo lagani Noletov sunovrat, sa bar bljesaka s pobedama u Madridu, na Rolan Garosu ili u Torontu.

Novak Đoković otvorio veganski restoran

Društvene mreže bruje od komentara da je Đokovićev pad forme direktno vezan za njegov novi, izgleda gotovo sasvim veganski način ishrane. Mada, Nole obožava suši, a i on i gospođa mu nose kožne jakne. Što vegani nikako ne tolerišu. Sem ako nije “veštak”?

novak-djokovic9-e1363131931355sport.blic.rs/tenis/Nole tvrdi da se oseća odlično ali koliko će Đoković izdržati sa ovakvom dijetom

Mada se ovdašnji vegani baš i ne hvale previše Noletovim eventualnim prebegom u njihovo carstvo.

S obzirom na njegovu formu u padu, koja izgleda da nije baš trenutnog karaktera, procenili su da je bolje da- ćute!

I jeste, vala: Srbija će možda veganima i oprostiti krznašice, ali Noleta- Nikada!!! Zbog čega će im to ovde biti možda i najveća promašena investicija. Sem ako je konačna računica daleko izvan teniskih terena.

Ministar po pravoj meri

Ima, međutim, po svetu i pametnih ljudi, a da se još uvek nešto pitaju. Recimo, australijski ministar poljoprivrede. Koji je odgovorom na apel takođe jedne od zvezdica koje se gase, čije ime našoj odgajivačkoj, pa ni široj javnosti ne znači baš previše, javno pokazao da je pravi čovek na pravom mestu.

Kad ga je ovaj molio da se založi da se ukine australijski izvoz stoke, pošto je „meso ubistvo“, a izvoz stoke „njen put ka paklu“.

www.b92.net/vesti

Možda nisam veliki fan The Smiths, ali sam veliki fan porodica u Zapadnoj Australiji, Severnoj Teritoriji i Kvinslendu, koji se oslanjaju na industriju vrednu dve milijarde dolara”, poručio mu je ministar Džojs preko Tvitera.

Svaki komentar bio bi suvišan. Sem, možda, usputne opaske da je pevačeva rodna Velika Britanija prva zabranila gajenje krznašica, ali ne i njihov promet. Koji je samo u 2014. godini vredeo bezmalo 27 miliona eura, sa porastom od preko 40 procenata u odnosu na godinu pre.

Ako nekom još nije jasno o čemu se ovde zapravo radi…

Ostavite odgovor