Ne zaboravite na obnovu registracije gazdinstva!

Bez obnovljene registracije gazdinstva, odgajivači neće moći da naplate otkup

Takođe, odriču se subvencija krajem godine, koje zavise od površine parcele u vlasništvu

Verujemo da nije naodmet da podsetimo naše odgajivače da, uobičajeno, 31. marta ističe rok za obnovu i, eventualnu, prvu registraciju poljoprivrednog gazdinstva.potvrda o registraciji 2005.

Obnova se vrši po dosadašnjoj proceduri, prijavljivanjem da nije došlo do promena u delatnosti gazdinstva. U slučaju da jeste, procedura je malo složenija, kao i u slučajevima prve registracije.

Bez registrovanog gazdinstva, odnosno, njegovog broja, tzv. BPG-a, neće biti moguće naplaćivati potraživanja po osnovu otkupa.

Takođe, zašto ne iskoristiti priliku da se uzme koliko – toliko novca za subvencionisanje poljoprivrednika?!

Registracija se, za one manje upućene, vrši u nadležnoj Upravi trezora, kao delu Ministarstva finansija kome je poveren ovaj delokrug u nadležnost.

Možda je malu zabunu ove godine napravilo upravo resorno ministarstvo (poljoprivrede), jer nije slalo uobičajenu dokumentaciju nosiocima gazdinstava, kao i glasine u odgajivačkoj javnosti da nije ni potrebna obnova registracije.

-3-638 (1)Poznato je da dobar broj naših odgajivača uopšte i nije u mogućnosti da gazdinstvo registruje, jer nema zadovoljen prvi uslov: posedovanje poljoprivredne parcele zavedene u katastru na svoje ime od najmanje 0,5 ha površine.

Iskusniji odgajivači će se setiti da je Udruženje pokušavalo da apeluje na nadležne da izuzmu odgajivače činčila, kao i ostale stočare koji koriste peletiranu hranu, iz obaveze vlasništva nad poljoprivrednom parcelom, jer im nije ni potrebna za obavljanje njihovih delatnosti.

Po običaju, iz samo njima znanih razloga, od kojih je nezainteresovanost najverovatnije objašnjenje, o tome se nije ozbiljnije ni razgovaralo.

Time su nadležni organi, nesvesno, iz čistog nemara, dali svojevrsni impuls sivoj ekonomiji, odričući se dela prihoda koji im pripadaju, u skladu s poreskim zakonima zemlje.

Jedan komentar

Ostavite odgovor