Još jedan bedan zaštitarski blef

Odavno je sasvim jasno da zaštitari ne mare za dobrobit životinja na farmama

Već da im je cilj da farme sasvim nestanu

Za početak, farme krznašica, pa će dalje, redom

Prisustvo na panelu o dobrobiti samo je čist manevar

Za površnijeg posmatrača, dogodilo se pravo čudo: prošlog se je ponedeljka grupa evropskih anti-fur lobista priključila panelu kojeg je organizovala prestižna i u svetu krznarske industrije najvažnija asocijacija, Fur EU, inače, sa sedištem u Briselu, a na temu dobrobiti životinja.

Panel je vodila lično direktorka Fur EU, gospođa Mette Likke Nielsen, što je samo jedna u nizu potvrda koliko ova krovna organizacija koja objedinjava brojne i raznovrsne članove u lancu krznarske industrije posvećuje programima istinske i suštinske zaštite farmerski gajenih krznašica.

Mette Likke Nielsen

Sama panel diskusija, održana pod nazivom „Nauka i dobrobit životinja“ već je svojevrsno podsećanje na višegodišnju praksu odgovornog odnosa prema suštinskom fenomenu dobrobiti.

Zaštitari se sami razotkrili

Pažljivijim pratiocima svakako je u sećanju da je projekat o dobrobiti, WelFur, rađen pažljivo, uz angažovanje nezavisnih stručnjaka iz nekoliko referentnih oblasti, upravo s težnjom da obuhvati ceo koncept problema.

A evropski su ga zaštitari s jednakom pažnjom sve vreme ignorisali, iz razloga sasvim providnih: taj projekat, a, naročito, rezultati njegove primene u praksi, na najbolji način demantuju njihove „teorije“.

Koje bi se, u najkraćem, mogle svesti na tezu da u farmama krznašica uopšte nije ni moguće sprovesti istinske standarde dobrobiti. Iz čega, onda, proizilazi „zaključak“ da krznašice stoga ni ne bi trebalo gajiti za krzno.

Svakako da je tvrdnja zaštitarskih lobista širom EU uveliko ostala da visi u vazduhu, bez ijednog validnog dokumenta i naučnog i praktičnog dokaza za pomenutu tvrdnju.

Umesto stručnih i naučnih analiza, zaštitari su koristili kao „dokaz“ lažirane snimke sa farmi krznašica, povređene životinje čije su povrede baš oni izazvali i skrivili.

Sve to kao očigledan dokaz da navodne zaštitnike životinja suštinski ni ne zanima dobrobit životinja na farmama. Već jedino i samo to, da se životinje prestanu, postepeno, ali izvesno i bez ostatka, sasvim da gaje u farmama.

Bez obzira na ovo prisustvo panelu, kao presedan nad presedanima, čelnici Fur EU ne gaje nikakve iluzije da će zaštitari promeniti svoj stav ni za jotu.

A kako i bi, kad je njima poligon dobrobiti životinja poslužio samo kao izgovor u njihovom stvarnom cilju, smanjivanju gajenja na farmama uopšte, gde su krznašice odabrane kao prva, procenilo se i najlakša meta.

Nikako ne i jedina, niti poslednja, na šta smo na ovim stranicama više puta upozoravali.

Najočigledniji argument u prilog tome je „slučajna i čudna podudarnost“ zaštitarskih udruženja sa veganskim grupicama kao najgrlatijim zagovornicima te ideje.

Čime su, i faktički, kukuriknuli pre zore i sasvim ogoleli stvarne namere njenih protagonista.

Koje ni nemaju nikakve veze ni sa brigom, ni sa zaštitom, a pogotovu ne sa dobrobiti životinja.

I čiji su pojam sasvim izokrenuli u odnosu na onaj izvorni, regulisan evropskim propisima i civilizacijskim standardima. Pri čemu sve vreme neuko koketiraju sa pozivanjem na humanost. Istovremeno, promovišući jednu od najnehumanijih ideja ikada obelodanjenu: na manipulaciju biološko-fiziološko-anatomskim karakteristikama čoveka kao vrste.

Da ne pominjemo aspekt kontracivilizacijskog nametanja manjinskog mišljenja većini. Uz to, na vrlo agresivan i sasvim necivilizovan način. Ponekad čak i ispadima koji se mogu svrstati u kategoriju terorizma, bez ikakve sumnje.

O nasrtajima na imovinu, da ne govorimo.

Isključivost je postala demode?

Kad se sve ovo već zna, kako onda protumačiti ovaj zaštitarski manevar na panelu o dobrobiti u organizaciji njihovih ljutih protivnika?

Pa, možda sasvim jednostavno: možda im je neko došapnuo da u Briselu isključivost uopšte više nije u modi, pa da moraju malkice da „povuku ručnu“?

I da počnu da glumataju da su istinski zainteresovani za dobrobit, te da se uključe u kakav-takav dijalog sa drugom stranom.

Ili su, najprostije, stvarni inspiratori zaštitarskih pokreta shvatili da će im dosadašnja ekstremistička praksa sasvim zatvoriti vrata svih farmi krznašica? Pošto su preko svake mere zloupotrebili dobru volju farmera da ih puste u farme i na licu mesta se uvere u stvarno stanje stvari na farmama krznašica?

A, ako se to i desi, gde će onda naći scenu za snimanje svojih lažnih videa?

Gde oni, na kadrove iz stvarnih farmi, montiraju falš događanja, stvarajući sasvim svesno situacije u kojima se životinje međusobno povređuju (o čemu smo takođe već ovde pisali).

Kako god, svima u industriji krzna sasvim je jasno da je reč o čistom manevru, prepakivanju, zavaravanju protivnika…

A to je taktika toliko naivna da je već prozreo svako, i to unapred.

Moraće malo više da se potrude, ovo je jeftin trik…neće proći !

Ostavite odgovor