Godišnje obraćanje predsednice Udruženja:

Srećna vam Nova pobednička godina!

Poštovani odgajivači,

Evo, na pragu smo godine koja će za nas biti i definitivno odlučujuća. Nismo želeli da se tako dogodi, planirali smo da stavimo tačku na zabranu gajenja još mnogo ranije.

Međutim, mnoge okolnosti nam nisu išle na ruku.

Gde je najvažnija, verovatno, loša navika da se stvari rešavaju u zadnji čas. Zatim, česti izbori i kadrovske promene u resornom ministarstvu i nadležnoj upravi.

Ali, dobro, šta je, tu je.

Sve ove godine od kada je i formalno pokrenuta inicijativa za ukidanje zabrane gajenja, dakle, od marta 2013. godine, odbor našeg Udruženja, zadužen za ovu kampanju, ni najmanje nije sedeo skrštenih ruku.

Pred nama su se otvarala vrata kabineta ministara i državnih sekretara, narodnih poslanika i skupštinskih odbora. I svi oni koji su nas primali i slušali naše argumente, izražavali su čuđenje kome je uopšte i palo na pamet da donese zabranu.

Odgovarali smo na sva njihova pitanja argumentacijom i priloženom dokumentacijom, istinitom i sasvim proverljivom.

Čime su se naše pozicije dodatno učvršćivale, van svake sumnje.

Početkom ove odlazeće godine otvorili smo još neke kanale za lobiranje za našu stvar.

O tome smo vam pisali u ličnim pismima. A vi ste razumeli i zašto, pokazalo se! Pošto vam je poznato da đavo nikada ne spava.

Ne znam bolje poređenje za protivnike naše delatnosti. Uostalom, o njima ne vredi ni trošiti reči.

U ovom pretprazničnom, svečanom trenutku i nije baš najprikladnije kritikovati bilo koga.

Osim naših protivnika, zatim, medija koji su sve učinili da nam zagorčaju život, stižemo do onog što najviše boli: malodušnost u našim redovima.

Srećom, pa je manjina takvih koji su sve vreme, s manje ili više zluradosti, omalovažavali sav trud koji smo ulagali da našu kampanju isteramo do krajanjeg cilja, konačne pobede.

Pri tome, nisu se ni na tren zapitali da li su i koliko su i oni sami tu pripomogli, barem u granicama svojih mogućnosti. Makar kroz neki lajk ili komentar podrške!

Ali, dobro, o njima će prosuditi vreme koje je pred nama.

Period u kome nas čeka veliki i ozbiljan posao: da našu delatnost, oslobođenu bemislene zabrane, još mnogo bolje uredimo i organizujemo. Kroz partnerstvo sa državnim organima, da pokažemo da smo zaslužili ne samo da postojimo i dalje, nego i da zavređujemo i podršku i pomoć, kao konstruktivni i korisni članovi naše države i društva u celini.

To će biti naš istinski čin zahvalnosti, kao i naša šansa za dalji napredak.

U inače redovnim kontaktima s kolegama iz drugih zemalja, Poljaka, prvenstveno, dobijamo prijateljske, ali i vrlo ozbiljne signale o stalnom padu kvaliteta domaće proizvodnje.

To nije tek kritika radi kritike, već kolegijalni i prijateljski gest koji podrazumeva i ponuđenu pomoć. Prvenstveno, na polju unapređivanja kvaliteta genetike.

To je ono što, uostalom, i sami već odavno znamo. I to je najveći danak koji smo platili planiranoj zabrani. Gde su odgajivači, razumljivo, bili oprezni u pogledu dodatnog investiranja u genetiku.

Moraćemo time veoma ozbiljno da se pozabavimo. Gde će nam u prilog ići i očekivani i realni porast cena na tržištu, koji niko ozbiljan više ne dovodi u pitanje.

To nam neće pasti s neba, moraćemo i sami da se malo više potrudimo.

Za takve aktivnosti trebaće nam odličan, ozbiljan i odgovoran tim. U kome teško da će biti mesta za one koji su, zarad svog i najsitnijeg i sasvim uskog interesa, spremni da žrtvuju ono što nam je svima važno i neophodno.

Da smo se svi tako ponašali, niko ne bi ni čuo za nas i zasigurno bi bili isključeni iz našeg posla.

Moralna mi je obaveza, ali i neskriveno zadovoljstvo da istaknem da ogromnu zahvalnost dugujemo vlasnicima UNO Serbia, generalnom pokrovitelju našeg Udruženja.

Sve ove godine, Miodrag i Nemanja Stanković su nesebično ulagali u našu kampanju, i novac, i vreme, i energiju, na svim mogućim poljima naše kampanje.

Kada pobedimo, uskoro, ne smemo zaboraviti ko je najzaslužniji što se do te pobede došlo! Zaista, ne bi bilo ni pošteno ni pravedno, ni ljudski.

Dragi odgajivači,

Poželeću vam svaki uspeh i sreću, na ličnom, porodičnom i poslovnom planu u predstojećoj Novoj godini.

U koju ulazimo s maksimalnim optimizmom, jer:

Računa se samo pobeda!!!

Svako dobro i srećno!

Snježana Milosavljević,

Predsednica Udruženja za popularizaciju farmerskog gajenja činčila

„Aguti“, Valjevo

Ostavite odgovor