21. Jul, 2019, 08:45:51 pre podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Pitanje početnika  (Pročitano 1717 puta)

novakovic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Pitanje početnika
« poslato: 04. Oktobar, 2014, 01:15:51 posle podne »
Poštovani, interesuje me par informacija vezanih o farmerskom gajenju činčila.
Trenutno planiram da kupim 4 linije činčila. Dobio sam povoljnu ponudu ,zato sto njih ne placam kešom već kompenzacijom.
Čitao sam puno o gajenju, na vašem sajtu procitao sam dosta i gledao snimak isto jednog odgajivača iz okoline Ljiga. Interesuje me koliko je to unosan i isplativ posao ?
Znam da su 4 linije veoma mala količina ,ali vremenom sam razmišljao da širim proizvodnju. Koliko jedna ženka može da okoti godišnje u normalnim i realnim uslovima.? Gledao sam da se cena jedinke u prodaji krece oko 25-30e.
Gledao sam i cene novih kaveza i nisu opste isplativi, zato sam hteo polovne da uzmem ali ne znam gde to mogu da pronađem.
Čisto sam hteo neku informaciju iz vašeg ugla, znam da ste sa iskustvom pa neki komentar da čujem. Skoro sam završio studije ,evo uskoro i master ,posla nema u struci  pa me privukla ova priča. Čitao sam nešto da će i zakon neki koji se odnosi na uzgoj da bude primenje 2019. godine pa neku informaciju i u vezi tog zakona da čujem ?
S poštovanjem
dip. inž. saobraćaja Marko Novaković
pozdrav

Snjezana

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 56
    • Pogledaj profil
Odg: Pitanje početnika
« Odgovor #1 poslato: 05. Oktobar, 2014, 08:52:20 pre podne »
Poštovani Marko,
Tačno je da 4 startne linije traže nešto više vremena, ali, proširenje, osim iz vlastitog okota, može da se vrši i dokupljivanjem uzgojnih životinja. Od samog broja, važniji je kvalitet startnog legla. Zato je vrlo diskutabilno da li osoba s kojom ulazite u kompenzacioni aranžman ima interesa da Vaš početak bude uspešan. Naime, za dobre ishode, bitan je dobar kooperantski aranžman, jer legalni otkupljivač deli Vaš poslovni interes, pošto želi da od Vas otkupljuje što više što kvalitetnijih životinja, dugoročno i održivo.
Gajenje činčila može biti unosan posao, a to najviše zavisi od samog farmera. Ženka činčile koti i izvodi prosečno 3 mlada godišnje, što se smatra donjom granicom njene rentabilnosti. Zato se vrši redovna selekcija rasplodnih životinja.
Tačno je da su novi kavezi nepotrebno skupi, bitno je samo da li su polovni u pristojnom stanju i da li su od propisne žice. Sami odgajivači ustanovili su neformalnu berzu kaveza i opreme, tako da njihova nabavka ne predstavlja naročiti problem.
Što se tiče zakonskih barijera, tačno je to što kažete. Zato smo i formirali udruženje i lobirali za ukidanje zabrane. Da ne pričamo unapred, ali, kako stvari stoje, na najboljem smo putu da uspemo. Na ovom sajtu imate obilje informacija o tome, u rubrici "Aktuelnosti", Sistemski okvir ili na stranicama udruženja, takođe preko ovog sajta.
I za ovaj, kao i bilo koji drugi posao, važan je dobar početak. Potrebno je da svoje ulaganje zaštitite valjanim ugovorom. Umesto da se upuštate u aranžmane "na reč", preko "rekla-kazala". Šta Vam garantuje da će druga strana ispoštovati dogovoreno, a pogotovu da ste dobili dobre životinje? Jer, neki odgajivači svoj biznis unapređuju tako što čiste legla od loših životinja i prodaju ih početnicima koji objektivno ne mogu ni znati kakvu su "mačku u džaku" kupili. Kao mlad i obrazovan čovek, sa preduzetničkim idejama, sigurno ćete umeti da procenite šta ima, a šta nema izgleda na uspeh. I doneti pravu odluku.Želimo Vam da što pre i što uspešnije savladate i master etapu u Vašrm obrazovanju, te da odaberete aranžman dostojan Vašeg statusa.
Pozdrav,