16. Jul, 2020, 05:56:30 posle podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Kavezi za gajenje  (Pročitano 3673 puta)

admin

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Poruke: 8
    • Pogledaj profil
Kavezi za gajenje
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:39:31 pre podne »
Postoje, u osnovi, dva tipa kaveza: za kotilje i za krzna. Osnovna je razlika što kavezi za reprodukciju moraju imati tunel za kretanje mužjaka koji nije potreban u kavezima za krzna. Početnicima se preporučuje da u početku nabavljaju samo kaveze sa tunelima, kako bi odmah obezbedili kapacitete za proširivanje broja uzgojnih linija, a da kaveze za krzna počnu nabavljati tek kada dostignu projektovani broj uzgojnih linija.

Kavezi za reprodukciju su linijski, sa šest bokseva, u komadu, ili po dva, pa se naknadno montiraju. Na svakom boksu nalazi se pojilica, hranilica, tablica za identifikaciju, a unutar samog boksa odmorište, kupatilo za kupanje u vulkanskom pesku, kao i prostor za tacnu, plastičnu ili limenu.

Pojilice mogu biti automatske, gravitacione, povezane kapilarnim cevima, ili staklene flašice za pojedinačno napajanje, što otežava i usporava rad na farmi, pa se taj sistem polako napušta. Automatske gravitacione pojilice omogućavaju centralno napajanje životinja sa jednog boksa za ceo uzgojni regal-komplet od četiri ili više linijskih kaveza koji sa jednog mesta opslužuje najmanje 28 životinja, ali i više, zavisno od opcije koju sam farmer odabere u pogledu broja kaveza na jednom nosaču.