16. Jul, 2020, 06:07:14 posle podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Farma u kontejneru  (Pročitano 5368 puta)

admin

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Poruke: 8
  • Pogledaj profil
Farma u kontejneru
« poslato: 03. Oktobar, 2014, 09:39:12 pre podne »
Postojanje odgovarajućeg objekta za farmu neretko je odlučujući faktor za odgajivače, bilo da je reč o početku gajenja ili o proširenju postojećih kapaciteta.
Zato bi nabavka namenskih kontejnera za gajenje moglo biti spasonosno rešenje za neke farmere.
Takva mogućnost „farme u kontejneru“ već postoji, a mi vas vodimo na jednu od njih, u Valjevo.„Kontejner-farmu pustili smo u pogon juna ove godine“, kaže Miodrag Stanković, suvlasnik jedne od prvih i najvećih farmi činčila u zemlji i regionu.
„Za ovu varijantu smo se odlučili zbog faktora zvanog ’vreme’  koje smo uštedeli izborom ove opcije, u okviru sprovođenja projekta stalnog proširivanja kapaciteta. Za ovakav objekat nije vam potrebna građevinska dozvola, za čije dobijanje su prilično dugačke i komplikovane procedure“.


Pošto je reč o prenosivom tipu objekta, dovoljno je da se, kao temeljni deo-osnova, obezbedi čvrsta, najbolje betonska podloga. Ona se, sasvim pojednostavljeno, sastoji od šest betonskih stopa.

„Statistička nosivost poda je 250 kg po kvadratnom metru“, naglašava Stanković. „Ona je dovoljna za potrebe farmskog gajenja, računajući i opremu.“

Stankovići su se odlučili za kontejner standardnih dimenzija u asortimanu proizvođača, dužine 6 metara, širok 2,4 metra i 2,6 metara visine u koji može da se smesti 20 uzgojnih linija, a ako je reč o boksevima za krzna, onda i znatno više.

„Proizvođač nudi mogućnost različitog opremanja kontejnera, prema zahtevima naručioca“, naglašava Miodrag Stanković.
„Mi smo se opredelili za dva klima uređaja. Ostalu galanteriju, broj i veličinu prozora i vrata, ventilacioni sistem i slično poručujete kod proizvođača, prema vašim željama i potrebama ili se odlučujete za neku od tipskih varijanti.“


Naš sagovornik ističe da postoji više proizvođača ovakvih objekata u zemlji i da ne želi nikoga posebno da ističe, jer nije reč ni o kakvom posredničkom aranžmanu. Samo želi da odgajivačkoj javnosti obnaroduje jedno od mogućih rešenja za farmski objekat. Kako sam kaže, kontejner baš i nije najjefnije rešenje, ali je najbrže i najjednostavnije.

Na pitanje o dosadašnjim iskustvima takođe odgovara oprezno.

„Nekoliko meseci je suviše kratak period za neka važnija iskustva u eksploataciji kontejnera za farmske potrebe“, kaže Stanković.
„Da vidimo kako objekat funkcioniše tokom cele godine, u svakom od godišnjih doba. Važno je da je garantni rok cela 24 meseca, pa ćemo videti.“


Ono u šta smo se na licu mesta mogli da uverimo je da je objekat prilagođen visokom nivou održavanja higijene u prostoriji. Ima gumirani pod pogodan za čišćenje, a moguće je oprati celu spoljašnjost kontejnera. I izgleda vrlo lepo. Šteta što je još uvek zbog cene nepristupačan mnogima. Nadamo se da će konkurencija učiniti svoje i da će cene morati da idu naniže, koliko toliko.
Mada je veliko pitanje koliko je zidani objekat na kraju jeftiniji, kada se uzmu u obzir svi troškovi i peripetije oko dozvole za gradnju. Pogotovu što kontejner u svako doba možete premestiti na neku drugu lokaciju, što je sjajna pogodnost.
Ali, kako bi lepo rekao narod, ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je-skupo.
« Poslednja izmena: 03. Oktobar, 2014, 09:42:47 pre podne admin »

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Farma u kontejneru
« Odgovor #1 poslato: 23. Decembar, 2014, 12:31:12 posle podne »
VENTILACIJA KLJUČNI FAKTOR

Ventilacija farme, pored vlage i temperature, ključni faktor brzine i kvaliteta zrenja


Tragom teksta „Farma u kontejneru“, objavljenog na ovom sajtu, kao i u prvom broju na[ega biltena, pristigli su nam i najsvežiji podaci vezani za pitanje početnih efekata gajenja u ovakvom objektu.

„U prethodnom razgovoru na ovu temu, na pitanje o prvim početnim rezultatima bio sam veoma oprezan“, kaže Miodrag Stanković, vlasnik farme smeštene u kontejnerski objekat.
„Hteli smo precizno i u detalje da proverimo naše tvrdnje, za šta nam je bio neophodan protok vremena. Sada, sa velikim stepenom pouzdanosti, mogu reći da su početni rezultat jednostavno-fantastični!“

Kako smo razumeli, u kontejnerski objekat u farmi „UNO“ smeštene su životinje koje se gaje za otkup, u odgajivačkom žargonu, krzna?

„Tako je, hteli smo da vidimo kako teče proces zrenja krzna u novim uslovima. Sa sigurnošću tvrdim da su rezultati bolji za najmanje 30 % u odnosu na postignute u klasičnim zidanim objektima kakve i dalje imamo u sklopu kompleksa prostorija za gajenje u našoj farmi“, kaže Stanković. „To se odnosi i na rast životinja, na prinos telesne mase i dužine jedinki, a naročito na intenzitet zrenja.“

Kako objašnjavate ove rezultate? Da li je moguće da je ključna stvar tip objekta?

„Rekao bih da ne. Nije stvar u vrsti objekta, direktno, nego u njegovoj mogućnosti da se obezbedi postizanje i stalnost mikroklimatskih parametara, pre svega, temperature i vlage“, naglašava naš sagovornik.
„Ključna stvar je, odgovorno tvrdim, sistem ventilacije. Ugradili smo veoma intenzivno ventiliranje prostorije, sa čak celih 6 izmena na sat ukupne zapremine vazduha u prostoriji. Mislim da je kontinuirano obezbeđivanje čistog vazduha, bogatog kiseonikom, kao i eliminisanje amonijaka i drugih nusprodukata u vazduhu ključna stvar i objašnjenje za postignute rezultate, najbolje u istoriji ove farme, dugoj 15 godina.“

Da li to, automatski, podrazumeva da preporučujete kontejnere za farmski objekat? Je li na pomolu nova ponuda vašeg preduzeća?

„To nikako“, kategoričan je Miodrag Stanković.“Ja sam i u onom razgovoru naglasio da u zemlji postoji više proizvođača i da ne protežiram nikoga.
Kao i da je ova investicija dosta visoka i time ne spada u baš dostupno rešenje. Mislim da je ključna stvar poboljšavanje uslova u samoj farmi. Pri čemu mislim na dobro projektovanu ventilaciju, klima uređaj, a, naročito, pažljivo praćenje temperature i vlage i blagovremeno reagovanje, po potrebi. Eto, mi smo usred leta, u par navrata morali da uključimo dogrevanje, da bismo vlažnost doveli na optimalnih 60 %. A to može da priušti sebi svaki naš odgajivač.“

Javna je i žalosna činjenica da neki odgajivači pokazuju spremnost ka preteranim improvizacijama u farmi: od neredovnog servisiranja prostirke i peska, do nedovoljne brige o ventilaciji. Bilo da je reč o pravoj meri snage ventilatora, do obaveznosti redovnog čišćenja ventilacionog sistema koji je ugrožen, naročito, dlačicama sa životinja. Pored genetskog potencijala, obezbeđivanje i kontrolisanje uslova u farmi ključni su parametri dobrih proizvodnih, a time i finansijskih ishoda.
Svojevrsni je paradoks da su pojave nedovoljno savesnog odnosa  češće u malim farmama, gde je najlakše držati stvari pod kontrolom.
Uostalom, na to obavezuje i zakon- postupanje prema životinjama s pažnjom dobrog domaćina, u skladu s potrebama vrste. Kao i odredbe Etičkog kodeksa, donetog na osnivačkoj skupštini našeg Udruženja.
Međutim, sve to nije samo stvar poštovanja zakona, niti prvorazredno etičko pitanje, već i pre svega, pitanje obezbeđivanja uslova za što bolju produkciju, ostvarivanje finansijskih efekata rentabilnosti, a time i budućnosti farme.
Životinje, za razliku od nekih drugih bioloških vrsta, vraćaju onoliko koliko truda,  znanja i pažnje u njih uložimo.

pajo

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 1
  • Pogledaj profil
Odg: Farma u kontejneru
« Odgovor #2 poslato: 13. Mart, 2015, 11:14:13 pre podne »
  Kako sami navodite kontejneri skupi a ako sam ja dobro upucen njihovi zidovi su od istog materijala kao paneli, ispravite me ako gresim, pa imam ideju da bi objekti za uzgoj cincila mogli da se prave od panela gde je dimenzije moguce prilagoditi nasim potrebama odnosno mogucnostima. Gospodine Stankovicu sobzirom da ste iskusni i provreni prakticar u uzgoju cincila a i inzinjer po struci smatram da mi mozete pomoci oko nekoliko podataka ili uputiti na strucnu literaturu ili sajt, da bih dosao do sto tacnijih informacija s obzirom da razmisljam o izgradnji farme od panela ( ukoliko mi se to ucini rentabilnije, funkcionalnije...)

- Koliko su debljine zidovi kontejnera?
- Da li je ta debljina dovoljna za efikasno ujedno i rentabilno odrzavanje mikro klime? Mislim pri ekstremnim                mrazevima i vrelim letnjim danima. Cini mi se da Vi koristite dve klime pa mi se cini da je to znak da odrzavanje mikro klime i nije ekonomicno ili Vi to radite radi idealizacije uslova. Kako to izgleda u poredjenju sa prosecno ususkanom zidanom objektu?
- Isticete da ovi tipovi objekata su vrlo pogodni za uzgoj mladunaca odnosno cincila kod kojih je potrebno postici sto kvalitetnije zrenje i kvalitet krzna a da li su pogodni i za naseljavanje sa porodicama?

  Nadam se da ste razumeli sta me interesuje a verovatno ovo je zanimljivo i drugim sadasnjim a i buducim kolegama koji bi da se bave uzgojom a nemaju objekat, pa ukoliko smatrate da bi bilo vazno znati u vezi ovih objekata a nisam pomenuo drago bi mi bilo da i to cujem bilo da je provereno u praksi ili misljenje uvek je dobro doslo.

 Veliki pozdrav za Vas i vase saradnike kao i kolegama uzgajivacima od Radana iz Arilja.


Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Farma u kontejneru
« Odgovor #3 poslato: 18. Mart, 2015, 01:38:54 posle podne »
Poštovani kolega Radane,
Najpre, izvinjenje što ste čekali na odgovor, bili smo službeno odsutni iz zemlje par nedelja.
Što se tiče Vaših vrlo konkretnih pitanja, u ovom momentu bih Vam mogao odgovoriti sledeće:

-debljina zidova kontejnera je 5 cm;
-dve klime koristimo iz predostrožnosti; za sada, nemamo iskustava u pogledu korišćenja samo jedne, ali ćemo praviti i ogledne situacije takve vrste čim nam to obaveze budu dozvolile; zato u ovom momentu nisam u mogućnosti da Vam dam precizan odgovor u vezi održavanja mikroklimatskih parametara u ekstremnijim vremenskim okolnostima (leto-zima) sa jednom klimom;
-potpuno sam siguran da se u kontejnerima mogu gajiti i rasplodne familije; samo sam hteo da naglasim dobre efekte ovakvih rešenja na brzinu i kvalitet zrenja krzna; naša iskustva u pogledu gajenja u kontejnerima su tek pionirska, a ja sam želeo da ih podelim s drugim odgajivačima, uz sve ograde i rezerve;
-u tom smislu, ne mogu da se usudim da Vam precizno kažem da li je obloga od panela, bilo bi, s moje strane, neodgovorno;
-mislim da bi bilo dobro da se povodom pitanja o tehničkoj specifikaciji i performansama ovih objekata obratite direktno proizvođaču, Euromodul, kojeg možete naći preko interneta, naravno, i nekom drugom proizvođaču ovakvih ili sličnih objekata dostupnih na našem tržištu;
Za kraj, imam potrebu da ponovo naglasim da mi nije bila namera da protežiram nikoga, naprotiv, samo sam želeo da gajenje činčila u kontejnerima iznesem kao moguću ideju. Slično tome, bilo bi nam veoma drago da i Vi, kao i svi drugi odgajivači, putem ovog foruma ili komentara na sajtu, podelite Vaša iskustva i ideje na sličan način.
S poštovanjem,
Miodrag Stanković