22. April, 2019, 10:49:42 posle podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Cena životinja i vrednost novca  (Pročitano 1449 puta)

Snjezana

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 56
    • Pogledaj profil
Cena životinja i vrednost novca
« poslato: 22. Februar, 2014, 11:20:50 pre podne »
Cena životinja i vrednost novca

KOLIKO NAS KOŠTAJU PARE

Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila insistiraće kod legalnih otkupljivača da obeštete odgajivače, ukoliko je rok plaćanja predatih životinja duži od sedam dana, kroz uvećanje prosečne otkupne cene, zavisno od dužine zadržavanja novca

Onomad smo saznali da smo po visini minusne kamatne stope apsolutni rekorderi sa neverovatnih 45 % na godišnjem nivou. Šta nam to bankari naplaćuju kroz tu astronomsku, rekli bismo, zelenašku kamatu? Naplaćuju nam cenu njihovog novca kojim se služimo neko vreme. Zato što novac uvek mora imati cenu koja nije baš uvek u vezi sa njegovom vrednošću.
Kao što i cena životinja na otkupu ne odražava njihovu stvarnu vrednost, nego je i pre svega rezultat tržišnih kretanja, ponude i tražnje prvenstveno, na berzama, pa tako i na domaćem tržištu na koje se berzanske cene vrlo direktno i munjevito reflektuju.
Zašto bi onda srpski farmeri bili beskamatni kreditori otkupljivača? Zato što se nedovoljno bave računicama. A račun kaže sledeće: ako 45 dana koristite bančinih, recimo, 50 hiljada dinara, to vas zadovoljstvo košta bezmalo 25 eura. Ako to ponovite četiri-pet puta godišnje, poklanjate stotinjak eura! Da ne govorim ako je glavnica veća od 50 hiljada! Lako do para, sem kada nije...a nije laka kada je treba zaraditi.
Naši odgajivači, doduše, nisu bankari, ali nisu ni ovce za novce, pa da im otkupljivači služe kao špar-kase, gde se novac čuva, ali ne raste, nego naprotiv, neretko se obezvređuje. To se naročito dešava kada je nepovoljan valutni paritet dolara i eura. A za naopako, nekako se isplate dešavaju baš tada! Barem u nekim kooperantskim odnosima!
Zato je vreme za pogodbu, direktno sa otkupljivačima, pa da vidimo šta se nudi! Ali, udruženi smo moćniji! Uostalom, tome nam, između ostalog, udruženje i služi? Dogovoreno će se primenjivati samo u kooperantskim ugovorima članova našeg udruženja. Ostali-mogu da nam se pridruže.
Bilo bi dobro da pokrenemo diskusiju na ovu temu, bez obzira da li jeste ili još uvek niste član našeg udruženja.
(kompletan tekst na sajtu Udruženja)