21. Jul, 2019, 08:51:20 pre podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: NAJZAD - UDRUŽENJE!!!  (Pročitano 1527 puta)

UNO doo

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 9
    • Pogledaj profil
NAJZAD - UDRUŽENJE!!!
« poslato: 19. Septembar, 2013, 11:49:21 pre podne »
NAJZAD - UDRUŽENJE!!!

Srpski odgajivači činčila su i definitivno krunisali svoju rešenost da stvari uzmu u svoje ruke: u subotu, 14. septembra, u Valjevu, formirali su svoju asocijaciju pod nazivom Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila.
Pitanje svih pitanja kojim će se novoformirano udruženje najpre i najviše baviti jeste pokušaj obaranja spornog člana Zakona o dobrobiti životinja, kojim se predviđa gašenje i zabrana gajenja i prometa krznašica, počev sa 2019. godinom.
Na osnivačkoj skupštini usvojena su obavezujuća dokumenta i izbor organa i radnih tela. Usvojen je statut udruženja, te izabrani predsednik skupštine i zamenik, kao i predsednik i članovi upravnog odbora.
Skupštinom će u naredne četiri godine predsedavati Snježana Milosavljević, a za njenog zamenika izabran je Vladan Jolović.
Upravnim odborom rukovodiće Miodrag Stanković.
Pored obavezujućih akata i tela, novoosnovano udruženje izabralo je za svog počasnog predsednika g. Zaharija Trnavčevića koji je, takođe, i lično prisustvovao ovom skupu i nanovo fascinirao prisutne svojom sjajnom pozdravnom besedom.
Formirana je i Grupa za prijateljstvo i podršku Udruženju, na čelu koje je gospođa Biljana Ilić Stošić, inače, narodna poslanica.

ETIČKI KODEKS - KOMPAS U RADU

Delegati Osnivačke skupštine usvojili su i dokument pod nazivom Etički kodeks udruženja. Prihvatanjem jednog ovakvog dokumenta, članovi su se obavezali na poštovanje načela i principa u radu, kao i, naročito, na  pridržavanje zakonskih, ali i moralnih standarda kao držaoca životinja, u maniru dobrog i odgovornog domaćina.
Time je poslata poruka najširoj javnosti, unekoliko ipak podeljenoj po pitanju ove delatnosti, da su odgajivači itekako, ali i više od drugih, posebno samozvanih dušebrižnika, zainteresovani za dobrobit svojih životinja, a protiv svakog oblika njihovog zlostavljanja ili zanemarivanja.
Udruženje je nepodeljeno u rešenosti da i ovim, ali i svim mogućim drugim zakonom dozvoljenim sredstvima iskoreni već u začetku sve eventualne negativne pojave koje bi mogle baciti i najmanju senku na ovu unosnu, ali nedovoljno poznatu i popularisanu delatnost.

ČINČILA - NACIONALNO I INTERNACIONALNO


Na pomenutoj osnivačkoj skupštini, stvorena je i formalna pretpostavka da se realizuje ideja o stvaranju asocijacije Zapadnog balkana za podršku farmerskom gajenju činčila, obrazovanjem grupe za regionalnu saradnju. Pored gajenja činčila, još je najmanje jedna stvar koja nam je zajednička: besmislene zakonske odredbe u našim državama. Već su realizovani i prvi zvanični kontekti sa odgajivačima iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske.
Srpski farmeri činčila povezaće se i sa argentinskim:
osnivanje ovog udruženja podržala je i gospođa Paola Komino, odgajivač iz Argentine, najvećeg proizvođača činčila u svetu, koja je poslala pozdravno pismo, pročitano na ovom skupu.

NA POTEZU JE DRŽAVA

Odgajivači činčila pokazali su visoku svest i sposobnost da stanu u odbranu svojih legitimnih interesa, kao i poznavanje puteva i modela da se sve to realizuje. Zato očekuju uspešan ishod svoje prve akcije-ukidanje zabrane svoje delatnosti, ali i ne samo to: Udruženje će kroz svoje programske akcije tražiti sistemsku i svaku drugu najširu podršku ovoj grani alternativnog stočarstva, ubeđeni da je reč o jednoj od najvitalnih grana domaće poljoprivrede, godinama promovisane kao strateške grane razvoja države.
Kroz transparentne projekte, ovo udruženje pruža ruku organima države, uvereni da će se ovoga puta ostvariti konsensus u trouglu:država-vlast-građani, kao i verujući  da će se ova vlast pridržavati datog obećanja da će se boriti za svakog svog građanina, pa tako i podržati ovo udruženje koje ima ciljeve koji ni u čemu nisu suprotni interesima države i društva, naprotiv, kako je to, između ostalog, rekao počasni predsednik ovog udruženja, Zaharije Trnavčević koji je, svojevremeno, bio i jedan od pionira među promoterima farmerskog gajenja činčila na ovim prostorima. On je i autor čuvene maksime, koja je uzeta za slogan ovog udruženja:
ČINČILE SE ČUVAJU TAKO ŠTO SE GAJE!
Kada bi i drugi znali ono što zna naš Zaharije, gde bi nam bio kraj! Ali, da počnemo  sa - činčilama!