28. Januar, 2020, 04:45:14 pre podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Činčila odbija da jede  (Pročitano 2478 puta)

novakovic

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 7
  • Pogledaj profil
Činčila odbija da jede
« poslato: 18. April, 2015, 08:27:51 posle podne »
Poštovani, imam jedan problem. Činčila odbija da jede, sudeći po izledu stolice deluje da ima zatvor ( sitna ) . Dao sam joj križ jabuke koji je pojela ali i dalje hrenu ne uzima. Molim vas za savet ? Pozdrav

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Činčila odbija da jede
« Odgovor #1 poslato: 21. April, 2015, 11:06:09 pre podne »
Poštovani g. Novakoviću,
Poremećaj ishrane nije, na žalost, retka pojava u gajenju činčila.
Najčešći uzrok jeste zatvor:verovatno su Vam poznati razlozi vezani za dužinu creva. Ukoliko ste uočili da je stolica životinje suva, tamna, krta i igličasta, onda je najverovatnije reč baš o tom problemu-zatvoru (opstipacija). Dobro ste učinili što ste joj dali krišku jabuke, ali nedovoljno: to radite nekoliko dana uzastopno, ali joj ponudite i šaku suvog sena, svakodnevno. Neki odgajivači, na osnovu sopstvenog iskustva, daju i nekoliko kapi jogurta, uz pomoć pipete-tanke cevčice sa pumpicom ili flašice koja ima kapaljku, kao, npr, one od kapi za nos, oči ili uši. Ukoliko poremećaj rada creva nije suviše odmakao, ovakvo postupanje bi trebalo da rezultira dobrim ishodom.
Naravno, ukoliko ipak nije reč o nečemu drugom, npr. prevelikim zubima kod te životinje. Tu mogućnost ćete uočiti ako primetite  da životinja "balavi", odnosno, ukoliko primetite vlažno krzno ispod usta, u predelu vrata, kao i da životinja mrvi i izbacuje hranu , onda je, na žalost, reč o prekomerno izraslim zubima, što, takođe, možete utvrditi i pregledom zuba i skraćivanjem sekutića.
Međutim, najčešće prekomerni rast prednjih zuba prati i rast kutnjaka koji se ukrste ispred grla, što je situacija za koju spasa nema. Životinja se muči, panično mrvi i izbacuje hranu, luči pljuvačku koja joj kvasi vrat, jer je gladna, a ne može da guta. Priča se završava gubitkom na težini i uginućem životinje.
Postoji više načina da se spreči i zatvor i rast zuba: najvažnija je kvalitetna hrana, te dosta kabastih materija, a, naročito, seno koje obiluje celulozom. Takođe, potrebno je kontrolisati pogledom izgled stolice na prostirki. Ako se u ranoj fazi primeti oskudnija stolica,igličasta i tamnija, odmah treba reagovati na pomenute načine.
Što se prevencije rasta zuba tiče, potrebno je da svaka životinja u svom boksu ima komad tvrdog drveta (jasen, grab, dud...) za grickanje. Neki odgajivači taj grumen drže u tacni, a neki ga izbuše žicom i okače na kavez. Vremenom, životinja potpuno izglođe komad drveta, te ga je potrebno obnoviti.
Naravno, odbijanje hrane može imati i neki drugi, patogeni uzrok, kada se obično daju antibiotici, kroz vodu, kapaljkom, ili prašak iz kapsule antibiotika date direktno, kroz briket ili suvo grožđe.
Na kraju, iznimno je važno da uočite da li je reč o samo jednoj životinji, ili se sprema epidemija koja može sasvim urušiti farmu.
Preporučujem Vam da malo detaljnije pročitate tekstove iz naše Baze znanja na ovom sajtu, gde ćete naći odgovore na mnoga pitanja, a naročito u pogledu prevencija ovakvih pojava. Po onoj narodnoj:"Bolje sprečiti nego lečiti"!

novakovic

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 7
  • Pogledaj profil
Odg: Činčila odbija da jede
« Odgovor #2 poslato: 21. April, 2015, 12:26:09 posle podne »
Hvala na detaljnom odogovoru. Izgleda da je bio drugi problem, Životinja je okotila mrtvo mladunce, koje nije ni stiglo da se razvije. Podbačaj je bio sigurno 2 meseca pre termina okota. Ovo joj je bilo prvo koćenje. Počela je normalno da jede. Izgleda da je to bilo mučilo  zvog čega je odbijala hranu.
Narvno, u svkaom kavezu kada menjam piljevinu, ubacim po jedan komadić tvrdog drveta. Tako da nedeljno dobija uvek nov komadić svaka životinja koji delimično izgricka.

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Činčila odbija da jede
« Odgovor #3 poslato: 23. April, 2015, 11:12:12 pre podne »
Drago mi je da je sve prošlo relativno dobro. Pošto je bio očigledan pobačaj, možda ne bi bilo suvišno da joj date neki blaži antibiotik. Ponekad u sličnim situacijama može doći do infekcije koja može ženku učiniti trajno sterilnom.
U svakom slučaju, pratite njen dalji tok ponašanja. Ukoliko se pobačaj ponovi, izmestite tu ženku iz linije.