20. Januar, 2020, 07:05:20 posle podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Svakodnevni rad na farmi  (Pročitano 63908 puta)

admin

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Poruke: 8
  • Pogledaj profil
Svakodnevni rad na farmi
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:46:11 pre podne »
Činčile ne iziskuju mnogo vremena, ali rad na farmi mora biti svakodnevan. Od svakodnevnih obaveza najvažnije su hranjenje, zamena vode, kupanje životinja, kao i poslovi po potrebi-davanje prihrane  i vitamina kroz vodu ili hranilice, davanje sena, saniranje incidenata (izlivanje pojilica, odbegle životinje i sl.)

Činčile je najbolje hraniti predveče. Poželjno je praktikovati u približno isto vreme:činčile ne znaju da gledaju na sat, ali, kao i sve životinje, imaju sklonost ka uspostavljanju odgovarajućih bioritmičkih navika.

Procesu hranjenja prethodi otvaranje kupatila s peskom, izuzev tek okoćenih životinja, koje se ne kupaju maksimalno nedelju dana, da se dojke ne bi ulepile peskom, što može biti fatalno za male mladunce. Životinje za otkup treba kupati svakodnevno, a one za reprodukciju barem dva do tri puta nedeljno.

Dok se kupaju, racionalno je obaviti zamenu vode, a onda pristupiti hranjenju.
Nakon toga se pristupa zatvaranju kupatila, jer se većina činčila već postavila na hranilice, osetivši hranu. Ipak, treba proveriti da  neko mladunče ne ostane zarobljeno u kupatilu. Veoma je važno pravilno zatvoriti poklopac na kupatilima, jer je to jedno od najčešćih mesta preko koga činčile „beže“ iz bokseva kaveza.

Od periodičnih poslova najvažniji su zamena tacni, peska i čišćenje farme. Tacne sa prostirkom menjaju se najmanje jednom nedeljno, a po potrebi i češće. Prilikom zamene dobro je voditi računa da životinja ne iskoči kroz otvor za tacnu ili da se mladunci ne prignječe o leđni deo boksa umetnutom tacnom. Manje mladunce treba uzeti u ruku, pa ih ubaciti tek u tacnu sa čistom prostirkom.

Tacne sa iskorišćenom prostirkom treba čistiti čvrstim predmetom sastrugavanjem – u tu svrhu koristiti široke špaklice, čvrsti đubravnik ili sami možete napraviti alatku za tu namenu. Istrošenu prostirku odlagati u posebne posude (kade, burad i sl.)-to je odlično prirodno đubrivo, pa ga farmeri koriste u povrtnjacima, vrtovima, a neki ga ustupaju onima koji se bave proizvodnjom kalifornijskih glista. To je odlična komercijalna simbioza, na obostrano zadovoljstvo i korist, a doprinosi i zaštiti okoline. Farmeri na rubnim gradskim područjima imaju problem sa odlaganjem otpada: svakako ne trebaju da ga bacaju u kontejner!

Zamena peska u kupatilima vrši se na tri do četiri nedelje, a po potrebi i češće: evidentno je da neke životinje više od drugih prljaju pesak izmetom i urinom, pa je potrebno kontrolisati količinu i čistoću peska prilikom kupanja. Veoma je važno da kupatilo ne ostane prazno ili prepunjeno izmetom, pogotovo ona gde se kupaju životinje za otkup, jer može doći do ozbiljnijeg oštećenja krzna.

Čišćenje farme obavlja se prema ličnim standardima: svakako da je održavanje higijene na farmi jedan od faktora upravljanja kvalitetom farmerske produkcije. Ni tu, naravno, ne treba preterivati, pogotovo sa vlaženjem prostorija.

nada

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 3
  • Pogledaj profil
Odg: Svakodnevni rad na farmi
« Odgovor #1 poslato: 02. April, 2014, 08:27:19 pre podne »
Molim vas za jedan odgovor:
-D li je taj pesak toliko bitan za krzno i zbog cega?

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Svakodnevni rad na farmi-značaj kupanja
« Odgovor #2 poslato: 02. April, 2014, 09:29:39 pre podne »
Kupanje činčila, pogotovu tzv. "krzna", žargonski, životinja planiranih za otkup, ključno je važna operacija: pesak ima najvažniju ulogu u odmašćivanju krzna, kao i u zaštiti od gljivičnih infekcija-dermatomikoza koje dovode do proređivanja i opadanja dlake, počevši od preponskog dela, pa nadalje. Potrebno je mnogo vremena i dodatnih intervencija (neki od antimikotičkih preparata) da se životinje oporave, što prouzrokuje nove troškove i odlaže plasman, a moguće je da životinja bude trajno komercijalno obezvređena.
Dakle, neredovno kupanje, prljav ili pesak lošeg kvaliteta bitno smanjuju otkupnu vrednost životinje, a time i ukupne efekte gajenja. Zbog toga se odgajivačima nikako ne preporučuje da improvizuju u pogledu kupanja,kao ni kvaliteta miksa peska, tim pre što to nije neka zahtevna radnja, a trošak peska je dosta niska stavka u ukupnom bilansu. Najskuplje je, međutim, kupanje u lošem pesku, kojim se ne postižu očekivani i željeni efekti u pogledu kvaliteta krzna. Zato se odgajivačima nudi smeša proverenog kvaliteta, koja sadrži sve potrebne komponente, dakle, pored vulkanskog porekla, dodaju se odgovarajući miksevi koji štite krzno, čime se proizvodi poželjni tržišni kvalitet.