17. Februar, 2020, 03:03:11 pre podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Autor Tema: Veterinarska podrška farmama činčila-uključite se u temu narednog broja biltena  (Pročitano 1835 puta)

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Poštovani odgajivači, posetioci  foruma,
Namerni smo da naredni broj našeg biltena SOFT GOLD tematski posvetimo problematici veterinarske podrške u našim farmama.
Nije nikakvo veliko otkriće da takva podrška, u sistemskom i organizovanom smislu-gotovo da i ne postoji! Pa su odgajivači prepušteni samosnalaženju i dovijanju, više savetima iskusnijih odgajivača, nego li veterinara samih. Pri čemu, jedan dobar broj njih, tj. veterinara, školovanih o trošku države, odnosno, poreskih obveznika, pa tako i nas, odgajivača, umesto da bude stalna i kvalifikovana podrška unapređenju svih grana stočarstva, pa tako i ovog našeg, alternativnog, svoje uhlebljenje neretko nalazi u nevladinom sektoru. Gde se, između ostalih nepočinstava, bave i ostajanjem na snazi zabrane gajenja krznašica. Da zlo bude veće, mnogi su se pridružili i veganskom pokretu, pa se zalažu za potpuni prestanak iskorištavanja životinja za ljudske potrebe, bilo da je reč o ishrani, odevanju ili drugim industrijskim namenama.Jedine priohvatljive životinje su im kućni ljubimci.
Pozivamo vas da podelite s nama svoja iskustva u pogledu mogućnosti i dostupnosti kvalitetne ili kakve-takve veterinarske podrške vašim farmama.
Osim na forumu, vaše utiske bismo objavili i u narednom broju biltena, krajem marta.
Pišite nam! Uz vaše predloge i stavove, možete nam proslediti i fotografije, koje bismo takođe objavili u biltenu, uz vaše izjave.
« Poslednja izmena: 10. Mart, 2016, 04:08:39 posle podne Nevena E. »

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Veterinarska podrška farmama činčila-uključite se u temu narednog broja biltena
« Odgovor #1 poslato: 29. Mart, 2016, 09:44:41 posle podne »
Već dosta dugo se pitam zašto najveća većina naših forumaša samo čita objave, a ne komentariše ih? Da ne pominjemo osnovnu ulogu kanala komunikacije kao što je forum. Kojeg ovakva praksa potpuno obesmišljava. Pogotovu što smo i više nego li raspoloženi da forumaši započinju teme.Nije to slučaj samo ovde, vezano za temu veterinarske podrške, već gotovo da je redovna praksa.
A forum smo zamislili i postavili kao svojevrsni potpuno otvoreni i uslovno nazvani "Činčila parlament". Gde bi komunikacija bila dvosmerna i višesmerna, nikako-jednosmerna.
O čemu se radi, dragi forumaši?

Milos S

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 7
  • Pogledaj profil
Kocenje cincila
« Odgovor #2 poslato: 10. April, 2016, 09:43:12 pre podne »
Da li je normalno da kod prvokotilja mladuncad uginu nakon 7 do 10 dana. Ako nije da li neko zna koji je razlog. Hvala.

Snjezana

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 56
  • Pogledaj profil
Odg: Veterinarska podrška farmama činčila-uključite se u temu narednog broja biltena
« Odgovor #3 poslato: 12. April, 2016, 08:57:51 pre podne »
Poštovani kolega,
Na žalost, odgovor na Vaše pitanje mogao bi, u najkraćem da bude-da, moguće je i dešava se. Ali, to se ne može smatrati normalnim, tačnije, očekivanim i poželjnim.
Najverovatniji razlog jeste nedovoljna količina mleka kod majke koja ne uspeva da ih zadoji u startu kada su suviše mali da bi jeli briket.
Naravno, razlozi mogu biti i druge prirode, genetski ili neka infekcija kojoj bi se bez laboratorijskih analiza teško moglo ući u trag. Ne bi bilo isplativo da se time iscrpljujete.
S obzirom da je prvi okot, možete joj dati još jednu šansu, ali samo jednu. Postoji mogućnost da se ta ženka prerano uparila, te da joj hormonski status nije stabilan za kvalitetno izvođenje okota.
Ili je jednostavno loša ženka? Što se svakome događa, čak i kada je od kvalitetnih roditelja. A to su stvari koje se uvek prate, pogotovu kod formiranja legla iz sopstvene produkcije.
Kako se ona ponaša, da li je čila i živahna ili je i ona klonula? Može biti da je došlo do početka sepse ili neke druge infekcije.
U svakom slučaju, propratite je nadalje i, eventualno,zamenite drugom ženkom, a njoj skinite ogrlicu, dobro je iskupajte i pokušajte je dati na otkup, ukoliko krzno nije oštećeno, jer je još uvek mlada životinja.
I, nemojte da klonete duhom, to što Vam se desilo, dešava se i drugima, pozdrav!