28. Januar, 2020, 05:54:06 pre podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - admin

Stranice: [1]
1
Prostorije, kavezi i oprema / Farma u kontejneru
« poslato: 03. Oktobar, 2014, 09:39:12 pre podne »
Postojanje odgovarajućeg objekta za farmu neretko je odlučujući faktor za odgajivače, bilo da je reč o početku gajenja ili o proširenju postojećih kapaciteta.
Zato bi nabavka namenskih kontejnera za gajenje moglo biti spasonosno rešenje za neke farmere.
Takva mogućnost „farme u kontejneru“ već postoji, a mi vas vodimo na jednu od njih, u Valjevo.„Kontejner-farmu pustili smo u pogon juna ove godine“, kaže Miodrag Stanković, suvlasnik jedne od prvih i najvećih farmi činčila u zemlji i regionu.
„Za ovu varijantu smo se odlučili zbog faktora zvanog ’vreme’  koje smo uštedeli izborom ove opcije, u okviru sprovođenja projekta stalnog proširivanja kapaciteta. Za ovakav objekat nije vam potrebna građevinska dozvola, za čije dobijanje su prilično dugačke i komplikovane procedure“.


Pošto je reč o prenosivom tipu objekta, dovoljno je da se, kao temeljni deo-osnova, obezbedi čvrsta, najbolje betonska podloga. Ona se, sasvim pojednostavljeno, sastoji od šest betonskih stopa.

„Statistička nosivost poda je 250 kg po kvadratnom metru“, naglašava Stanković. „Ona je dovoljna za potrebe farmskog gajenja, računajući i opremu.“

Stankovići su se odlučili za kontejner standardnih dimenzija u asortimanu proizvođača, dužine 6 metara, širok 2,4 metra i 2,6 metara visine u koji može da se smesti 20 uzgojnih linija, a ako je reč o boksevima za krzna, onda i znatno više.

„Proizvođač nudi mogućnost različitog opremanja kontejnera, prema zahtevima naručioca“, naglašava Miodrag Stanković.
„Mi smo se opredelili za dva klima uređaja. Ostalu galanteriju, broj i veličinu prozora i vrata, ventilacioni sistem i slično poručujete kod proizvođača, prema vašim željama i potrebama ili se odlučujete za neku od tipskih varijanti.“


Naš sagovornik ističe da postoji više proizvođača ovakvih objekata u zemlji i da ne želi nikoga posebno da ističe, jer nije reč ni o kakvom posredničkom aranžmanu. Samo želi da odgajivačkoj javnosti obnaroduje jedno od mogućih rešenja za farmski objekat. Kako sam kaže, kontejner baš i nije najjefnije rešenje, ali je najbrže i najjednostavnije.

Na pitanje o dosadašnjim iskustvima takođe odgovara oprezno.

„Nekoliko meseci je suviše kratak period za neka važnija iskustva u eksploataciji kontejnera za farmske potrebe“, kaže Stanković.
„Da vidimo kako objekat funkcioniše tokom cele godine, u svakom od godišnjih doba. Važno je da je garantni rok cela 24 meseca, pa ćemo videti.“


Ono u šta smo se na licu mesta mogli da uverimo je da je objekat prilagođen visokom nivou održavanja higijene u prostoriji. Ima gumirani pod pogodan za čišćenje, a moguće je oprati celu spoljašnjost kontejnera. I izgleda vrlo lepo. Šteta što je još uvek zbog cene nepristupačan mnogima. Nadamo se da će konkurencija učiniti svoje i da će cene morati da idu naniže, koliko toliko.
Mada je veliko pitanje koliko je zidani objekat na kraju jeftiniji, kada se uzmu u obzir svi troškovi i peripetije oko dozvole za gradnju. Pogotovu što kontejner u svako doba možete premestiti na neku drugu lokaciju, što je sjajna pogodnost.
Ali, kako bi lepo rekao narod, ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je-skupo.

2
Kvalitet krzna / Osnovne informacije o krznu činčile
« poslato: 16. April, 2014, 09:41:10 pre podne »
Krzno činčile je lako, meko i svilenkasto što ga čini pogodnim za proizvodnju veoma specijalne odeće. Njegova retkost, lepota i upotrebna vrednost su ga postavili da bude jedno od najskupljih vrsta krzna na svetu pa je zbog toga i ponelo naziv "meko zlato".

Jedinstveni stil koji poseduje krzno činčile dobija se kontrastom između belog stomačnog dela i crnog zadnjeg dela, takozvana činčila šara (obrazac, mustra, patern…) daje jedinstvenu obojenost i mekoću odeći napravljenoj od krzna činčile.

3
Reprodukcija / Razmnožavanje i rukovanje okotom
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:47:30 pre podne »
Činčile žive poliginijski: jedan mužjak uparuje šest ženki i oni čine jednu reprodukcionu celinu.

Činčile se kote najčešće dva do tri puta godišnje, a mladunce nose oko 112 dana. Koti od 1 do 5 mladunaca, najčešće, 2 ili 3. Ženka je spremna za parenje i odmah nakon okota: da li će pustiti da pokuša da se upari, zavisi od planova farmera. U principu, ako ženka okoti jednog ili dva mladunca, treba ostaviti tunel za mužjaka otvorenim, da se omogući uparivanje. To, naravno, ne garanutuje novu skotnost: takođe, ženka se nekada upari i pre nego što farmer zatvori tunel. Ukoliko se tunel ostavi otvorenim, poželjno je staviti improvizovani mali kavez da se u njega skriju mladunci. U tu namenu, mogu se koristiti i mala plastična vodovodna kolena. Nakon najviše tri dana, a ako su mladunci krupni i ranije, treba isterati mužjak iz boksa novopečene majke, a tunek zatvoriti da se mladunci ne bi iskrali i otišli u boks druge ženke koja najčešće nije baš prijateljski raspoložena prema tuđem okotu. Ovo naročito kod kaveza sa uzdignutim galerijama za odmorišta.

Čim ženka završi koćenje, što se manifestuje izbacivanjem posteljice koju ona pojede, u čemu je ne treba sprečavati i sušenjem mladunaca vlastitim telom, treba promeniti isprljanu prostirku i dati joj hranu i seno, po mogućnosti. Okoćene ženke dohranjuju se nekom od prihrana.

Mladunci borave kod majke dok ne nauče samostalno da uzimaju čvrstu hranu. Najčešće je to period od 6 do 8 nedelja. S obzirom da se plodni dani ženke javljaju na 28 dana od dana okota, razumno je da mladunci kod nje borave barem 52 do 54 dana, tako da se oporavi za novo parenje.

Na pločicama za identifikaciju upisuje se datum okota i broj mladunaca. Najbolje je tu evidenciju voditi na licu mesta, gde farmer u svakom momentu može kontrolisati bitne parametre-odvajanje mladunaca, novoočekivano koćenje i sl...

Naravno, većina ženki se neće odmah upariti ni nakon okota ni nakon otvaranja tunela. U principu, granično rentabilnom ženkom smatra se ona koja godišnje iznese najmanje tri preživela i kvalitetna potomka.

Farmeri imaju vlastite kriterijume da procene koju će ženku odstraniti iz reprodukcione linije. Tu je ključni kriterijum broj mladunaca, ali ne treba zanemarivati ni njihov kvalitet.

Nije poželjno preterivati sa forsiranjem ženke da se u dužem periodu pari nakon svakog okota: reproduktivni vek tako forsirane ženke mnogo je kraći.

Mnogi farmeri ne uparuju odmah ženke koje okote tri ili više mladunaca po okotu, upravo da je ne preforsiraju, jer se vođenjem evidencije uočava da ženke ne beleže baš velika odstupanja u broju okoćenih mladunaca: neke kote uglavnom jedno ili dva, a neke redovno tri, četiri, ili čak više mladunaca, mada je tu veliki problem održavanje okota.

Postoji i stepen standardnog rastura okota i on se kreće od 10 do 20 odsto. Ne može se očekivati da prežive svi mladunci, to zavisi od mnogo faktora, a pre svega od mlečnosti majke. Dobra ishrana kotilje se podrazumeva.

Mladunci se odvajaju u bokseve po dva, najdalje do četrtog meseca starosti, kada ih je neophodno razdvojiti, dobro iščešljati i staviti u zasebne bokseve, da se ne bi međusobno ili oštetili ili uparili ili slabije napredovali.
Mladunci se mogu držati samostalno i odmah nakon odvajanja od majke, ukoliko postoji višak smeštajnih kapaciteta.

U periodu zrenja krzna dolazi i do njihovog polnog sazrevanja: mužjaci osete ženke i tada su skloni da sami sebi oštet krzno. Zato je poželjno  poodrasle mladunce različitog pola držati na što većoj međusobnoj udaljenosti, u različitim regalima ili prostorijama, čak, ako za to postoje uslovi.     

4
Gajenje činčila - Osnovne informacije / Svakodnevni rad na farmi
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:46:11 pre podne »
Činčile ne iziskuju mnogo vremena, ali rad na farmi mora biti svakodnevan. Od svakodnevnih obaveza najvažnije su hranjenje, zamena vode, kupanje životinja, kao i poslovi po potrebi-davanje prihrane  i vitamina kroz vodu ili hranilice, davanje sena, saniranje incidenata (izlivanje pojilica, odbegle životinje i sl.)

Činčile je najbolje hraniti predveče. Poželjno je praktikovati u približno isto vreme:činčile ne znaju da gledaju na sat, ali, kao i sve životinje, imaju sklonost ka uspostavljanju odgovarajućih bioritmičkih navika.

Procesu hranjenja prethodi otvaranje kupatila s peskom, izuzev tek okoćenih životinja, koje se ne kupaju maksimalno nedelju dana, da se dojke ne bi ulepile peskom, što može biti fatalno za male mladunce. Životinje za otkup treba kupati svakodnevno, a one za reprodukciju barem dva do tri puta nedeljno.

Dok se kupaju, racionalno je obaviti zamenu vode, a onda pristupiti hranjenju.
Nakon toga se pristupa zatvaranju kupatila, jer se većina činčila već postavila na hranilice, osetivši hranu. Ipak, treba proveriti da  neko mladunče ne ostane zarobljeno u kupatilu. Veoma je važno pravilno zatvoriti poklopac na kupatilima, jer je to jedno od najčešćih mesta preko koga činčile „beže“ iz bokseva kaveza.

Od periodičnih poslova najvažniji su zamena tacni, peska i čišćenje farme. Tacne sa prostirkom menjaju se najmanje jednom nedeljno, a po potrebi i češće. Prilikom zamene dobro je voditi računa da životinja ne iskoči kroz otvor za tacnu ili da se mladunci ne prignječe o leđni deo boksa umetnutom tacnom. Manje mladunce treba uzeti u ruku, pa ih ubaciti tek u tacnu sa čistom prostirkom.

Tacne sa iskorišćenom prostirkom treba čistiti čvrstim predmetom sastrugavanjem – u tu svrhu koristiti široke špaklice, čvrsti đubravnik ili sami možete napraviti alatku za tu namenu. Istrošenu prostirku odlagati u posebne posude (kade, burad i sl.)-to je odlično prirodno đubrivo, pa ga farmeri koriste u povrtnjacima, vrtovima, a neki ga ustupaju onima koji se bave proizvodnjom kalifornijskih glista. To je odlična komercijalna simbioza, na obostrano zadovoljstvo i korist, a doprinosi i zaštiti okoline. Farmeri na rubnim gradskim područjima imaju problem sa odlaganjem otpada: svakako ne trebaju da ga bacaju u kontejner!

Zamena peska u kupatilima vrši se na tri do četiri nedelje, a po potrebi i češće: evidentno je da neke životinje više od drugih prljaju pesak izmetom i urinom, pa je potrebno kontrolisati količinu i čistoću peska prilikom kupanja. Veoma je važno da kupatilo ne ostane prazno ili prepunjeno izmetom, pogotovo ona gde se kupaju životinje za otkup, jer može doći do ozbiljnijeg oštećenja krzna.

Čišćenje farme obavlja se prema ličnim standardima: svakako da je održavanje higijene na farmi jedan od faktora upravljanja kvalitetom farmerske produkcije. Ni tu, naravno, ne treba preterivati, pogotovo sa vlaženjem prostorija.

5
Prostorije, kavezi i oprema / Ostala oprema
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:42:20 pre podne »
Svaka farma mora imati, najbolje unapred, postavljeni cevni sistem prinudne ventilacije. On je krajnje jednostavan: sastoji se od ventilatora čija je instalirana snaga u direktnoj vezi sa zapreminom prostorije i običnih plastičnih kanalizacionih cevi većeg profila, radi efikasnije ventilacije.

Cevi se postavljaju ispod uzgojnih linija, vezujući se žicom za nosače, a na njihove krajeve stavljaju se obične rozete kakave se koriste u kupatilima, da bi se sprečilo da eventualna odbegla životinja iz kaveza uđe u cev za ventilaciju.

Cilj je da se obezbedi pet do šest izmena vazduha u prostoriji u toku jednog sata, pa se dimenzionisanje izračunava direktno, u zavisnosti od zapremine mini farme.

U praksi se sreću razni ventilacioni sistemi, ali je ovakav cevni najjednostavniji, najjeftiniji, ali i najefikasniji. Ipak, neophodno ga je održavati čistim, da ne dođe do zapušenja, kao i menjati ventilator kako dolazi do uvećavanja broja životinja u mini farmi.

Druga veoma važna stvar je klima uređaj koji ima višestruku namenu, za grejanje, hlađenje i kontrolu vlažnosti vazduha, što je u najdirektnijoj vezi sa kvalitetom krzna gajenih životinja.

U praksi na ovu temu ima mnogo improvizacija, sa promenjivim efektima. Preporuka je da u prostoriji gde borave životinje za predaju obavezno bude instaliran klima uređaj. U velikim, namenski građenim objektima umesto klime postavlja se sistem tzv. vodenog hlađenja, da bi se eliminisali tako uvećani troškovi električne energije. U principu, sistem vodenog hlađenja je veoma jednostavan, ali je limitiran postojanjem vlastitog izvorišta vode-bunara, jer je zabranjeno korišćenje vode iz gradske mreže u ove svrhe.

Iako klima uređaj registruje parametre temperature i vlažnosti, poželjni je i postojanje običnih termometara i higrometara, jer su temperatura i vlažnost veoma bitni faktori za  upravljanje kvalitetom. Optimalna temperatura u farmi je od 16 do 22 stepena Celzijusa, a vlažnost ne bi trebala da prelazi 40 procenata, zbog opasnosti od gljivičnih infekcija koje unazađuju kvalitet krzna i drastično umanjuju komercijalne efekte gajenja.
Životinje ne trebaju da budu izložene direktnom uticaju sunčevih zraka, ali je poželjan prirodni izvor svetlosti u farmi.

Pod treba da bude čvrst i gladak, lak za održavanje higijene. Najbolje je da bude popločan, ali može i laminat, razne vrste linoleuma, pa i običan beton, kojeg je poželjno premazati odgovarajućim zaštitnim bojama, da se ne bi krzao i postajao neravan i porozan.

6
Prostorije, kavezi i oprema / Kavezi za gajenje
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:39:31 pre podne »
Postoje, u osnovi, dva tipa kaveza: za kotilje i za krzna. Osnovna je razlika što kavezi za reprodukciju moraju imati tunel za kretanje mužjaka koji nije potreban u kavezima za krzna. Početnicima se preporučuje da u početku nabavljaju samo kaveze sa tunelima, kako bi odmah obezbedili kapacitete za proširivanje broja uzgojnih linija, a da kaveze za krzna počnu nabavljati tek kada dostignu projektovani broj uzgojnih linija.

Kavezi za reprodukciju su linijski, sa šest bokseva, u komadu, ili po dva, pa se naknadno montiraju. Na svakom boksu nalazi se pojilica, hranilica, tablica za identifikaciju, a unutar samog boksa odmorište, kupatilo za kupanje u vulkanskom pesku, kao i prostor za tacnu, plastičnu ili limenu.

Pojilice mogu biti automatske, gravitacione, povezane kapilarnim cevima, ili staklene flašice za pojedinačno napajanje, što otežava i usporava rad na farmi, pa se taj sistem polako napušta. Automatske gravitacione pojilice omogućavaju centralno napajanje životinja sa jednog boksa za ceo uzgojni regal-komplet od četiri ili više linijskih kaveza koji sa jednog mesta opslužuje najmanje 28 životinja, ali i više, zavisno od opcije koju sam farmer odabere u pogledu broja kaveza na jednom nosaču.

7
Prostorije, kavezi i oprema / Prostorije za gajenje činčila
« poslato: 27. Maj, 2013, 09:35:13 pre podne »
Uslovi koje treba da ispunjava prostorija za podizanje mini farme činčila krajnje su jednostavni: potrebna je suva prostorija sa tvrdim podom,a poželjno je da ima i prirodni izvor dnevne svetlosti. Prostorija ne treba da bude tranzitna, a obavezno je da bude zaštićena od mogućnosti upada sitnih glodara.Nije dobro ni da buduća mini farma bude izložena intenzivnoj i svakodnevnoj velikoj buci.

Dimenzije prostorije uslovljene su investicionim mogućnostima farmera-početnika.
Dosadašnja praksa u Srbiji pokazala je, u ogromnom broju slučajeva, da novi farmeri ulaze u ovaj posao sa malim brojem startnih uzgojnih linija, što nije toliko izazvano nepoverenjem u sam posao farmerskog gajenja činčila, koliko je limitirano najčešće skromnijim finansijskim mogućnostima novopečenih farmera.

Zbog svega toga, startne farme smeštaju se u već postojeće prostorije-garaže, suterene i slično, dok se namenski objekti grade najčešće radi proširenja kapaciteta.

Kada se gradi namenski objekat, on se potpuno podešava dimenzijama uzgojnih linija i tehnološkom procesu gajenja.

8
Gajenje činčila - Osnovne informacije / Miodrag Stanković o gajenju činčila
« poslato: 06. Februar, 2013, 03:34:44 posle podne »
6. januara na TV Happy emitovana je 52. emisija "Znanje na poklon".
Pogledajte gostovanje gospodina Stankovića iz kompanije Uno (www.chinchilla.rs).


Stranice: [1]