19. Oktobar, 2019, 10:43:39 posle podne
127 poruka - 55 tema - 137 članova

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Snjezana

Stranice: [1] 2
1
Poštovani odgajivači, posetioci  foruma,
Namerni smo da naredni broj našeg biltena SOFT GOLD tematski posvetimo problematici veterinarske podrške u našim farmama.
Nije nikakvo veliko otkriće da takva podrška, u sistemskom i organizovanom smislu-gotovo da i ne postoji! Pa su odgajivači prepušteni samosnalaženju i dovijanju, više savetima iskusnijih odgajivača, nego li veterinara samih. Pri čemu, jedan dobar broj njih, tj. veterinara, školovanih o trošku države, odnosno, poreskih obveznika, pa tako i nas, odgajivača, umesto da bude stalna i kvalifikovana podrška unapređenju svih grana stočarstva, pa tako i ovog našeg, alternativnog, svoje uhlebljenje neretko nalazi u nevladinom sektoru. Gde se, između ostalih nepočinstava, bave i ostajanjem na snazi zabrane gajenja krznašica. Da zlo bude veće, mnogi su se pridružili i veganskom pokretu, pa se zalažu za potpuni prestanak iskorištavanja životinja za ljudske potrebe, bilo da je reč o ishrani, odevanju ili drugim industrijskim namenama.Jedine priohvatljive životinje su im kućni ljubimci.
Pozivamo vas da podelite s nama svoja iskustva u pogledu mogućnosti i dostupnosti kvalitetne ili kakve-takve veterinarske podrške vašim farmama.
Osim na forumu, vaše utiske bismo objavili i u narednom broju biltena, krajem marta.
Pišite nam! Uz vaše predloge i stavove, možete nam proslediti i fotografije, koje bismo takođe objavili u biltenu, uz vaše izjave.

2
Reprodukcija / Ukrštanje za boju
« poslato: 10. Februar, 2016, 05:59:33 posle podne »
Ukrštanje standard činčila sa primercima genetski mutiranih činčila česta je praksa, pogotovu u razvijenijim farmama iskusnijih odgajivača.
Međutim, velika je verovatnoća da se tako proizvede komercijalni škart, životinje koje ne samo da se ne mogu dati na otkup, već mogu proizvesti ogromnu štetu ako se stave u linije za dalju reprodukciju: sivi stomak, pegava životinja, visok letalni faktor, sterilitet...
O čemu se sve pri tome mora voditi računa, opširnije na sajtu u tekstu "Gajenje standarda je 'zlatni standard' delatnosti".

3
Osnovne informacije / Osnovne informacije
« poslato: 27. Januar, 2016, 10:03:14 pre podne »
FORUM KAO OTVORENI ČINČILA-PARLAMENT
S ogromnim zadovoljstvom možemo da konstatujemo da, nakon što smo reinstalirali naš Forum i otklonili tehničke greške, raste broj naših posetilaca, kao i diskusija i pitanja.
Tako i treba, naš forum je i zamišljen kao svojevrsni i otvoreni činčila parlament, na kome se trudimo da razmenimo naša odgajivačka iskustva i unapređujemo naše farme.
Podstičemo naše posetioce da daju odgovore na postavljena pitanja drugih odgajivača, kao i da otvaraju nove teme.
Radujemo se i aktivnom prisustvu naših članova na sajtu chinchilla.rs i našim profilima društvenih mreža. Posetite nas, komentarišite, lajkujte. To su vaše stranice, postoje upravo i najviše zbog vas. Pošaljite vaše priloge za objave, fotografije i komentare.
Veliki pozdrav svima,
Vaša Snježana

4
Osnovne informacije / U TOKU JAVNA RASPRAVA O IZMENAMA ZAKONA O DOBROBITI
« poslato: 03. Maj, 2015, 02:00:58 posle podne »
Kako smo obavešteni iz nadležnog sektora Uprave za veterinu, završen je konačni tekst predloga izmena i dopuna Zakona o dobrobiti životinja.
U taj predlog uvrštena je i inicijativa našeg udruženja da se ukine zabrana gajenja krznašica.
Kako sada stvari stoje, u toku je javna rasprava o ovim predlozima. Kako saznajemo, očekivano, najglasnija su tzv, društva za zaštitu životinja. Za sada, uglavnom se bave psima i mačkama lutalicima.
Odgajivačima činčila preporučujemo da učestvuju u javnoj raspravi preko sajta Ministarstva poljoprivrede. Udruženje će, sa svoje strane, dati doprinos kroz podršku sa potpisima svih naših članova.
Pridružite da nam se da isteramo stvari do kraja! Mora nas biti više nego li njih!

5
Osnovne informacije / U PLANU BERZA GENETSKOG MATERIJALA
« poslato: 06. Februar, 2015, 10:59:38 pre podne »
"UNO Serbia", u saradnji sa Udruženjem za popularizaciju farmerskog gajenja činčila, čiji je generalni pokrovitelj, planiraju da u dogledno vreme uvedu redovnu praksu aukcijskih prodaja visokokvalitetnog genetskog materijala za farme činčila.
U osnovi ove ideje jeste realizacija projekta unapređenja kvaliteta gajenja kod nas, što jeste jedan od problema koji počesto umanjuje finansijske ishode domaćih farmi. U tom smislu, stalna dostupnost i pristupačne cene genetskog materijala proverenog kvaliteta, jedan je od načina da se pomogne odgajivačima.
Za početak, plan je da se aukcijske prodaje organizuju u terminima redovnih otkupa u prostorijama preduzeća, a vrednost, odnosno, cenu ponuđenih životinja ocenjivala bi nepristrasna komisija sastavljena iz redova odgajivača, otkupljivača i Udruženja. Pri tome, svaki odgajivač može biti i kupac i prodavac takvih genetski kvalitetnih životinja.
Takođe, u projekciji je i uspostavljanje elektronske berze genetskog materijala, kako bi se odgajivači brže, jednostavnije i direktnije međusobno povezivali i ostvarivali svoje interese i potrebe, bilo da je reč o nabavci selektovanih životinja ili o mogućnosti da ih sami odgajivači ponude po odgovarajućim cenama.
Odsustvo navike većine postojećih odgajivača da komuniciraju elektronskim kanalima, istovremeno je i još jedan od problema u komunikaciji odgajivača, kako sa otkupljivačem, tako i međusobno, pa je Udruženje, uz podršku generalnog pokrovitelja "UNO Serbia", pokrenulo realizaciju i tog projekta.

6
Otkup krzna činčile / JEDINSTVENE POGODNOSTI PRI OTKUPU ZA KOOPERANTE
« poslato: 20. Januar, 2015, 01:37:21 posle podne »
U okviru programa olakšica za kooperante, pod nazivom "Wild Card", "UNO Serbia" ove godine nudi odgajivačima niz izuzetnih pogodnosti pri otkupu.
Prvi paket pogodnosti odnosi se na najlojalnije odgajivače i sadržan je u mogućnosti naplate premije dva puta godišnje, na šest meseci.
Osnovna zamisao otkupljivača je da podrži kooperante koji ne poseduju dovoljnu finansijsku moć da servisiraju troškove gajenja.
Drugi programski paket je donekle suprotan: odgajivači koji su u stanju da servisiraju troškove gajenja, imaju mogućnost da svoja potraživanja naplate po cenama za čitavih 50 % većim od tržišnih, evidentiranim na otkupnim listama, na odloženi rok u trajanju od 12 meseci.
Oba aranžamana, pored ekonomsko-finansijskih, garantuju i pravnu zaštitu ugovornim stranama u kooperaciji. Detaljnije o projektu "Wild Card" u tekstovima na ovom sajtu.

7
Osnovne informacije / ZAVRŠNICA IZMENA ZAKONA O DOBROBITI
« poslato: 13. Januar, 2015, 10:25:21 pre podne »
Prema najnovijim i veoma pouzdanim i kredibilnim izvorima, izmene i dopune Zakona o dobrobiti životinja došle su do završne faze.
Naime, preostali deo koji se odnosi na normativno usaglašavanje, na kome zajednički rade pravne i stručne službe Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, takođe je pri kraju.
Kako sada stvari stoje, realno je očekivati da bi se predlog izmena i dopuna ovog zakonskog teksta mogao naći pred narodnim poslanicima već početkom prolećnog zasedanja, u martu mesecu.
Pre poslanika, o ovom dokumentu svoj stav daće i resorni skupštinski Odbor za poljoprivredu.
Ne desi li se nešto sasvim neočekivano, za verovati je da će odgajivači krznačica, prvenstveno činčila, u našoj zemlji konačno dobiti podršku kroz eliminaciju restriktivnih odredbi koje se odnose na zabranu gajenja.
S obzirom da su aktivnosti na lobiranju počele pre punih osam godina, još malo strpljenja nije naodmet. Istina i pravda su, kako neko lepo reče, spore, ali-dostižne.

8
Osnovne informacije / Izmene zakona ušle u proceduru
« poslato: 25. Jun, 2014, 09:35:20 pre podne »
Na sednici Odbora za poljoprivredu  Narodne skupštine RS, održanoj u prvoj polovini juna, novi saziv odbora kojim sada predsedava Marijan Rističević, razmatrao i prihvatio inicijativu za izmene i dopune Zakona o dobrobiti životinja.
G. Rističević izuzetno je zainteresovan da se ova procedura maksimalno ubrza i okonča, jer smatra da je društveno korisna.
G. Rističević je i inače, još od početka ove naše inicijative, veoma zainteresovan da se zakon izmeni, pa je čak predložio da resorni skupštinski odbor kojim sada on predsedava, preuzme ulogu inicijatora, što bi za odgajivače i sve zainteresovane bilo veoma korisno.
Inače, o inicijativi je obavešten i kabinet nove ministarke poljoprivrede i očekujemo dalje aktivnosti i kontakte, o čemu ćemo, kao i do sada, redovno izveštavati posetioce ovog foruma.

9
Osnovne informacije / Apel za pomoć ugroženima
« poslato: 18. Maj, 2014, 12:57:46 posle podne »
Pozivamo sve članove Udruženja, kao i ostale odgajivače, da se, shodno svojim mogućnostima, uključe u neki od vidova akcija pružanja pomoći ugroženima od katastrofalnih poplava.
Posebno apelujemo na odgajivače da, kao savesni i visokoodgovorni građani, u ovim nezapamćeno teškim okolnostima, budu na visini situacije i nikako ne podlegnu bilo kakvim nečasnim iskušenjima: svako ponašanje u ovom smislu ne samo da bi bilo nemoralno i nedopustivo, nego bi se moglo smatrati i činom veleizdaje!
Za Udruženje,
Snježana M.,
predsednica Skupštine Udruženja

10
Osnovne informacije / Nova minstarka poljoprivrede
« poslato: 28. April, 2014, 09:23:00 posle podne »
OBNOVITI AKTIVNOSTI OKO IZMENA ZAKONA

Članovi najviših organa, Skupštine i Upravnog odbora Udruženja, pažljivo su pratili proceduru izbora prvog čoveka Ministarstva poljoprivrede.
Čim je doneta odluka o čelnom čoveku ovog ministarstva, preduzete su konkretne aktivnosti na ostvarivanju kontakta sa novom ministarkom, kako bi nastavili i ubrzali aktivnosti oko izmena i dopuna Zakona o dobrobiti životinja koje su, kao i mnoge druge, bile ukočene usled martovskih parlamentarnih izbora.
Prema prvim informacijama i ostvarenim kontaktima, izbor prof.dr Snežane Bogosavljević Bošković za ministra poljoprivrede za članove Udruženja i sve odgajivače činčila može biti jako dobra vest

11
Gajenje činčila - Osnovne informacije / "Uno Serbia" na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu
« poslato: 22. April, 2014, 02:03:11 posle podne »
Na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, na katedri za Marketing, održana je sredinom aprila prezentacija na temu "Strategija tržišnog nastupa UNO Serbia Valjevo".
Prezentaciju su održali studeti 2. godine Jakov Milosavljević, Saša Glišić i Lazar Špica, kojima su zaposleni u "UNO Serbia" stavili na raspolaganje sve dostupne podatke.
Prezentacija je bila vrlo zapažena: studenti su postavili mnogo pitanja u vezi sa samom delatnošću, kao i u vezi sa marketinškim modelima koje UNO koristi u svojoj tržišnoj promociji.
Osnovna namera menadžmenta "UNO" bila je da se, kroz gest korporativne odgovornosti, stavi na raspolaganje studentima ove visokoškolske institucije, verujući da je povezivanje nauke sa praksom neophodan način za što kvalitetnije obrazovanje mladih generacija.
 

12
Otkup krzna činčile / DOGAJIVANJE ZA OTKUP-PREDNOST ILI MANA?
« poslato: 02. April, 2014, 10:10:03 pre podne »
Odgajivači se ponekad radije opredeljuju za otkupljivače koji "otkupljuju sve", u odnosu na one koji im predlože dogajivanje, što vide kao  konkurentsku prednost prvih.
Međutim, i najpovršnija analiza će pokazati da stvari ne stoje baš tako. Naime, životinje najčešće imaju mane koje se mogu popraviti dogajivanjem, kao što su neravnine u krznu usled ranijih oštećenja. Takve životinje, naravno, automatski se svrstavaju u kategoriju komercijalno manje vrednih, pa su i njihove otkupne cene niže i to znatno.
S druge strane, dogajivanje životinje za mesec ili dva ne može koštati više od 1, 5 ili maksimalno 2 eura, a tržišna vrednost tako dogajene životinje može biti i više nego dvostruko veća.
To postaje sasvim jasno ako se raščlane troškovi gajenja, na primer: apsolutno najznačajnija stavka u troškovima je hrana. Pošto životinje za otkup treba da jedu najviše 25 g dnevno, mesečni trošak za  ovu stavku je maksimalno 45 dinara. Ako se, nadalje, ukalkulišu ostali troškovi, pesak, šuška, energija i sl., potpuno je jasno da za dva meseca dogajivanje životinje za otkup ne može koštati više od 1,5 eura, čak i u najnerentabilnijim farmama. Tako, umesto da na otkupu dobijete desetak ili 15 eura, dogajivanjem možete povećati otkupnu cenu za 50 ili celih 100 procenata.
Problem je počesto, izgleda, sasvim psihološke prirode, da odgajivači vole da predaju sve što su planirali, pa makar i po nižim cenama. Međutim računica kaže da to nema ekonomskog smisla, sem u iznimnim situacijama, ako su kapaciteti za držanje životinja ograničeni, što je, opet, problem pravilne procene u rukovanju farmom.
Dakle, ako otkupljivač predloži dogajivanje, to ne znači da ste loš odgajivač: jednostavno, to je priroda ovog posla, a pošto je reč o poslu, onda se prvenstveno treba rukovoditi tržišnom logikom!

13
Gajenje činčila - Osnovne informacije / Premije za kooperante UNO-pojašnjenja i detalji
« poslato: 01. April, 2014, 09:56:15 posle podne »
UNO podseća sve svoje kooperante, koji su sklopili ugovor za tekuću sezonu otkupa 2013/14.godine, da se ugovorna sezona završava 30.juna o.g., te da je u interesu svakog kooperanta da ispuni ugovorom preuzete obaveze.
Da bi se ostvarilo pravo na premiju, potrebno je ispuniti neki od navedenih uslova:
1. Premija od 5% isplatiće se kooperantima koji predaju broj ugovorenih životinja, sa tolerancijom od 20% ispod ili iznad količine navedene u ugovoru;
2. Dodatnih 4% procenta premije ostvariće kooperanti koji su od druge ugovorne strane, UNO,d.o.o., u navedenom periodu preuzeli 1 kg peska po ugovorenoj, odnosno, predatoj  životinji;
3. Kooperanti se premiraju i sa dodatnih 2 % za svaku godinu prethodno ispunjenih kooperantskih ugovora, a najviše sa dodatnih 6% za tri ili više uzastopno realizovanih kooperantskih ugovora.
Dakle, kooperant koji je predao ugovoreni broj životinja (uz pomenutu toleranciju), preuzeo ugovorene količine peska, te realizovao tri ili više uzastopnih ugovora, biće premiran sa celih  15 % u odnosu na ostvarenu vrednost otkupa u tekućoj otkupnoj sezoni.
UNO, d.o.o. će premije isplatiti najkasnije do 30.avgusta 2014. godine, kako se ugovorom i obavezao.

UNO,d.o.o.
Služba za odnose s javnošću

14
Osnovne informacije / Udruženje, i konačno, dobilo naziv
« poslato: 22. Februar, 2014, 12:11:27 posle podne »
AGUTI- NAZIV NAŠEG UDRUŽENJA
Upravni odbor i članovi Predsedništva Skupštine, doneli su jednoglasnu odluku da Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila ponese ime (naziv)"AGUTI".
Šta je to "aguti" i zašto baš takav naziv?
Aguti je prvobitni naziv za činčilu, nastao u nekom od domorodačkih jezika južnoameričkih Indijanaca, u prapostojbini činčila. Aguti bi se, izvorno, moglo prevesti kao "životinja nalik prasetu ili zecu", pri čemu se misli na lokalne vrste ovih životinja kojima je sa činčilom bilo zajedničko to što su, takođe, imali trobojnu dlaku. Dakle, činčila svoj prvobitni naziv- aguti duguje bojama svoje dlake.
Takođe, na pomenutoj sednici, odlučeno je da slogan našeg udruženja bude "ČINČILE SU ZAKON!" Mislim da nije potrebno posebno objašnjavati čime su se tela Udruženja rukovodila pri izboru baš ovakvog slogana!
Kao što bi, možda i suvišno, trebalo napomenuti da su činčile, dakle, u prirodi zapažene i imenovane kao životinje trobojke, pa svako od odgajivača mora da ima na umu da sivi plašt činčile jeste njena velika i ozbiljna mana, toliko, da menja karakteristike vrste! I, u skladu s tim, da je neophodno vršiti redovnu selekciju u farmama, kako bi se eliminisala i iskorenila siva boja leđne dlake.
Kao što i svaki dobar odgajivač zna da je boja jedan od ključnih kriterijuma u vrednovanju i ocenjivanju životinja.
Uostalom, možemo reći i ovako: ne dozvolimo prenošenje loših karakteristika vrste, barem iz poštovanja prema odlikama samih životinja čijim se gajenjem svakodnevno bavimo! Nije lepo, a i košta: gajenje dobre životinje košta jednako kao i one loše, samo su efekti neuporedivi!

15
Osnovne informacije / Cena životinja i vrednost novca
« poslato: 22. Februar, 2014, 11:20:50 pre podne »
Cena životinja i vrednost novca

KOLIKO NAS KOŠTAJU PARE

Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila insistiraće kod legalnih otkupljivača da obeštete odgajivače, ukoliko je rok plaćanja predatih životinja duži od sedam dana, kroz uvećanje prosečne otkupne cene, zavisno od dužine zadržavanja novca

Onomad smo saznali da smo po visini minusne kamatne stope apsolutni rekorderi sa neverovatnih 45 % na godišnjem nivou. Šta nam to bankari naplaćuju kroz tu astronomsku, rekli bismo, zelenašku kamatu? Naplaćuju nam cenu njihovog novca kojim se služimo neko vreme. Zato što novac uvek mora imati cenu koja nije baš uvek u vezi sa njegovom vrednošću.
Kao što i cena životinja na otkupu ne odražava njihovu stvarnu vrednost, nego je i pre svega rezultat tržišnih kretanja, ponude i tražnje prvenstveno, na berzama, pa tako i na domaćem tržištu na koje se berzanske cene vrlo direktno i munjevito reflektuju.
Zašto bi onda srpski farmeri bili beskamatni kreditori otkupljivača? Zato što se nedovoljno bave računicama. A račun kaže sledeće: ako 45 dana koristite bančinih, recimo, 50 hiljada dinara, to vas zadovoljstvo košta bezmalo 25 eura. Ako to ponovite četiri-pet puta godišnje, poklanjate stotinjak eura! Da ne govorim ako je glavnica veća od 50 hiljada! Lako do para, sem kada nije...a nije laka kada je treba zaraditi.
Naši odgajivači, doduše, nisu bankari, ali nisu ni ovce za novce, pa da im otkupljivači služe kao špar-kase, gde se novac čuva, ali ne raste, nego naprotiv, neretko se obezvređuje. To se naročito dešava kada je nepovoljan valutni paritet dolara i eura. A za naopako, nekako se isplate dešavaju baš tada! Barem u nekim kooperantskim odnosima!
Zato je vreme za pogodbu, direktno sa otkupljivačima, pa da vidimo šta se nudi! Ali, udruženi smo moćniji! Uostalom, tome nam, između ostalog, udruženje i služi? Dogovoreno će se primenjivati samo u kooperantskim ugovorima članova našeg udruženja. Ostali-mogu da nam se pridruže.
Bilo bi dobro da pokrenemo diskusiju na ovu temu, bez obzira da li jeste ili još uvek niste član našeg udruženja.
(kompletan tekst na sajtu Udruženja)

Stranice: [1] 2