Činčila

Činčile - Gajenje => Reprodukcija => Temu započeo: Radomir 18. Maj, 2013, 08:11:37 posle podne

Naslov: Ventilacija
Poruka od: Radomir 18. Maj, 2013, 08:11:37 posle podne
Zeleo bih da mi date savete kako da poboljsam ventilaciju u svojoj farmi? Cuo sam da to utice na okot i odrzavanje okota, pa sam zeleo da me neko posavetuje... Unapred hvala.
Naslov: Odg: Ventilacija
Poruka od: Snjezana 21. Maj, 2013, 09:45:53 posle podne
   Вентилација је свакако један од најважијих фактора у гајењу чинчила . Мора се нагласити да је вентилација практично неодвојива од климатизације , посебно у летњим условима .
   Сама вентилација је условљена потребом животиња за свежим ваздухом - кисеоником , па је неопходно обезбедити принудну измену ваздуха , најчешће 5 до 6 измена запремина просторије фарме за један сат . То практично значи да би ( на пример ) за једну просторију запремине од 50 кубних метара , требало обезбедити приближно 50 х ( 5 - 6 ) = 250 - 300 кубних метара за један сат , што заправо и треба да буде капацитет вентилатора. Поред обезбеђивања неопходног капацитета вентилације , посебно је важно обезбедити и равномеран проток ваздуха у просторији , како би свеж ваздух подједнако опструјавао кроз све делове просторије .
   Важно је нагласити да се вентилационе цеви обавезно морају периодично чистити да би се спречило евентуално запушавање и смањивање протока .

                                                                                          Драган - Крагујевац