Činčila

Udruženje odgajivača => Osnovne informacije => Temu započeo: GLIGA 14. April, 2016, 09:56:26 posle podne

Naslov: Lose kocenje??????
Poruka od: GLIGA 14. April, 2016, 09:56:26 posle podne
Danas je bio pokusaj kocenja mlade zenke(prvo kocenje).U vecernjim satima je primeceno da iz zenke viri pola mladunca,izvadili smo mi to,ali se pokidalo.
Izvadili smo i ostatke,medjutim mislim da ima jos malih unutra,da li je neko imao ovakva iskustva?
Naslov: Odg: Lose kocenje??????
Poruka od: Snjezana 15. April, 2016, 06:30:41 pre podne
Dragi kolega,
Vaše iskustvo je, srećom, dosta retko, ali nije usamljeno. Dešava se da ženka ne može da dovede proces koćenja do kraja, baš onako kako ste opisali.Ovo je jedna od manje lepih i prijatnih strana odgajivačkog posla.
Na žalost, najčešće je neminovan loš ishod i po majku i po potomstvo.
Ovo je jedna od tipičnih situacija u kojoj je neophodna stručna veterinarska podrška. Iz odgajivačkog iskustva je poznato da veterinari takve slučajeve rešavaju određenim vrstama injekcija, uglavnom sa dosta dobrih ishodima. Nakon čega se ženka tretira antibiotskom terapijom, da bi se sprečila sepsa koja je prateća posledica produženog okota.
Posebna je šteta kada se to javi kod prvokotke. Pratite ostale ženke iz iste familije, da li će se to ponoviti i kod njih. Zato što može biti u pitanju genetska predispozicija. Zbog čega ćete izbegavati da od tih potomaka formirate uzgojna legla.
Potrudićemo se da čim pre kontaktiramo referentnog veterinara i da damo načelna uputstva za postupanje u sličnim situacijama. Posebno o tome kada bi, najkasnije, moralo da se reaguje.
Veliki pozdrav!
Naslov: Odg: Lose kocenje??????
Poruka od: GLIGA 15. April, 2016, 10:05:55 pre podne
Draga moja Snjezana,moram vam reci da je nocas primila terapiju,naravno i dozu penicilina,tako da je jutros izbacila jos jednu mrtvu bebu i malo je jela,vesela je pa mislim da ce bar zenka biti dobro,sto mi je i bio cilj kad je vec krenulo lose.Hvala puno pozz.
Naslov: Odg: Lose kocenje??????
Poruka od: Snjezana 18. April, 2016, 12:12:54 posle podne
Hvala, kolega, zato smo tu, ostanite u kontaktu, veliki pozdrav!