Danas je Sveta Petka

Možda je baš obeležavanje dana svetiteljke Paraskeve (Petke) prilika da se podsetimo da su umerenost, skromnost i nesklonost bilo kakvom preterivanju izvorne hrišćanske vrline

I pokojni patrijarh je svojevremeno upozoravao na to

Sveta Petka, jedna od najpopularnijih i masovnijih slava u Srba, obeležava se upravo danas.

Životopis i dela ove svetiteljke, Petke ili Paraskeve, poznati su i rašireni među vernicima. Uz mnogobrojne pridodate legende, kako to uvek ide ruku pod ruku sa narodnim predanjima.

Svim porodicama koje danas obeležavaju ovaj dan želimo srećnu slavu, uz najlepše želje za sreću, blagostanje, zdravlje i svekoliki napredak njihovih porodica, bližnjih i najmilijih.

23285

www.blic.rs-danas je Sveta Petka

Možda je jedna baš ovako omiljena slava ujedno i pogodna prilika da progovorimo reč- dve o običajima proslave krsnih slava u nas.

Naime, uz mnogobrojne i nesporne vrline, priznavali to otvoreno ili ne, skloni smo da stvari pomalo iskarikiramo i pretvorimo u nešto što one nisu niti bi trebalo da budu.

Priča u kojoj pompeznost, nepotrebno rasipništvo, pomalo i neukusno razmetanje baš kad je o obeležavanju slava reč prevazilaze granice dobrog ukusa, u najmanju ruku.

www.blic.rs-mnoge smo običaje pogazili – gde gresimi i kako pravilno da obeležavamo krsnu slavu

Sveštenstvo već godinama upozorava vernike, pogotovu one novopečene i pravilima vere ne baš vične slavske domaćine, da je krsna slava upravo dan za okupljanje porodice, pre i iznad svega.

Kao i dan kad su vrata domaćina širom otvorena za sve namernike dobre volje. Koje bi trebalo uslužiti i ukazati im poštovanje. U skladu s mogućnostima, ali i naročito, s merom.

Različiti ljudi su ,svakako, umeli da nađu opravdanje za navedenim sličnim postupcima. Te mali su im stanovi, te idu i oni po slavama kod drugih, pa je red da se revanširaju, te ovo, te ono…ne mogu mimo sveta…

Među svim tim slavskim novotarijama, svakako je najrevolucionarnija bila ideja o izmeštanju slave iz doma u neki ugostiteljski objekat.

Uz gorenavedena ili njima slična obrazloženja.

Promenade neukusa i kiča

vasar-12_620x0-620x330

Činjenica je da su novi običaji proizveli i raznorodne posledice.

Novopečeni bogataši, posebno oni čini novac “smrdi na novo” (a ponekad i na sumnjivo stečen, barem oni koji ‘još nisu u’vaćeni), sasvim je logično, najviše preteruju u razmetljivom bahaćenju.

Valjda verujući da će neukusnom manifestacijom svog imovnog stanja proizvesti ako ne poštovanje, ono barem zavist među rodbinom, komšijama ili prijateljima i poznanicima.

Na tim i takvim slavama preteruje se u svemu: on izbora objekta, preko menija, količina ića i pića, do toaleta domaćina i slinih gostiju, naročito gošći.

Tako da kompletna ikonografija sa izvornim značenjem slave uglavnom blage veze nema. U stvari, prava je negacija ponašanja stradalnika za hrišćansku veru u čije ime se okuplja, krka, loče i razmeće.

Ima se, pa se može…Ili, lako se troši lako “zarađeno”.

Nasuprot ovoj malobrojnoj odabranoj bratiji, retkim dobitnicima tranzicije, tzv. ‘bizmismenima’, stoji sve zamašnija armija porodica kojima obeležavanje slave postaje sve veći problem i ozbiljan udar na kućni budžet.

Nisu retki ni nesrećnici koji su se morali odreći gostiju. Pa slavu obeležavaju krajnje skromno, u krugu najuže porodice. Ali, uvek i uz obavezna slavska znamenja. Što mnogima teško padne. Pa sreću porodične svetkovine zasene tugom i još jednom potvrdom da se nisu snašli u životu. Zbog čega neretko prestaju da idu kod drugih u goste. Jer ne mogu da im se adekvatno revanširaju.

Podležući tako pravilima koje su uspostavili oni koji sa slavom, religijom i izvornim vrlinama čoveka, naročito hrišćanina, blage veze nemaju. Zbog čega postaju dvostruki taoci ove takozvane ološ elite.

Za utehu ili nauk, parafrazirajmo za kraj već pomenutog blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, jednog od najpoštovanijih savremenika, a i mnogo šire:

Krsnu slavu čini nekoliko obavezujućih stvari: kolač, vino, žito, sveća. ikona, kandilo..sve ostalo smo izmislili u slobodno vreme.

Ponekad- iz čiste obesti. Zaboravljajući da je gordost najveći smrtni greh. Barem za one koji slavu istinski doživljavaju i obeležavaju.

Ostavite odgovor