Zrelost krzna

cincila-procena-kvalitetaPrema uzrastu, razlikuju se tri vrste krzna činčile: 1.dečije (baby) krzno (do 2. meseca), od dečjeg do prvog menjanja dlake (od 2. do 7. meseca) i odraslo krzno (od 7. meseca, nadalje). Ako u tom periodu dođe do bilo kakvog oštećenja, mora se sačekati još oko 4 meseca da se isprave posledice tih oštećenja.

Zrelost krzna je uslovljena i bojom kože. Zrela koža je skoro bela, sa primesama svetlosive ili žućkastobele. Ako je crvena, znači da je previše zrela ili da su dlake na tom mestu bile oštećene ili iščupane. Koža nezrelih životinja je u rasponu od svetlije do tamnije plavičaste, jer se u tkivu kože nalazi melanin koji još nije prešao u dlake.

Najčešći metod utvrđivanja zrelosti je putem duvanja u krzno. Plave pege ili linije na koži označavaju nedovoljnu zrelost, a tamo gde je koža plave boje, dlaka još uvek raste. Najkarakterističniji znak nedovoljne zrelosti krzna je dvostruki obruč koji se javlja na mestima gde nije završen proces obnove dlake.

Nova dlaka ne raste ravnomerno-počinje na zatiljku, ide duž kičme, a završava se u korenu repa. Linije zrelosti su prstenasta područja tamnija od ostalih dlaka. Zrelost krzna utiče na procenu vrednosti krzna.

Krzno ne dozreva istovremeno. Pored individualnih razlika, na tok sazrevanja utiče i kalendar, odnosno, vreme koćenja.

Prema mišljenjima kanadskih odgajivača, životinje okoćene u martu i aprilu trebaju skoro 11 meseci za dostizanje zrelosti, okoćenima u maju ili junu 9 do 10 meseci, a najbrže sazrevaju životinje okoćene u julu ili avgustu. Životinje okoćene u poslednja četiri meseca u godini obično nisu zrela do početka leta iduće godine.

Međutim, brojne smetnje u zrenju mogu biti izazvane pojedinačnim faktorima (stres, griža, nepravilno hvatanje), tako da se dešava da braća i sestre ne dostignu zrelost istovremeno, nego i sa čak mesec-dva razlike.

Prilikom procene zrelosti, ključna su tri pravila: ne treba skidati krzno malim životinjama, pravovremeno skidanje krzna je određeno dosta široko, od 7. do 12. meseca starosti, jer je pravilo da se krzno mora skidati na početku pune zrelosti ili par dana kasnije, što se utvrđuje za svaku životinju pojedinačno.

Veštini procene zrelosti krzna odgajivače, ukoliko to sami žele, podučavaju naši otkupljivači.

Ostavite odgovor