Voda za piće

Sveža i čista pijaća voda ključno je važan faktor pravilnog gajenja činčila. U našim farmama, postoje, u načelu, dva tipa opreme za napajanje: pomoću flašica sa sisaljkom, što je stari, nepraktičan i uveliko već prevaziđen model, te sistem automatskih gravitacionih pojilica spojenih neprozirnim kapilarnim crevima, kao daleko praktičniji, jednostavniji i brži metod.

Kod sistema flašica napajanje se vrši pojedinačno, izmenom vode u svakoj od bočica. Jedina prednost ovog metoda je što eventualnoj oboleloj životinji tako možete davati lekove kroz vodu. U svemu ostalom, prednost je na strani automatskih pojilica.

Voda se menja jednom dnevno, ujutro ili uveče, kako već farmeru odgovara. Najčešće se koriste petolitarski plastični baloni sa probušenim poklopcem koji se postavljaju na poslednji nivo kaveznih regala, tako da voda ima gravitacioni pad.

Boce je, prilikom zamene, potrebno proprati čistom vodom, bez hemikalija. Povremeno zameniti balone novima, kada se nataloži kamenac na zidovima boca.

Odgajivači praktikuju i vitaminske dohrane rastvaranjem kombinovanih vitaminsko-mineralnih preparata u vodi. Na našem tržištu ima mnoštvo takvih preparata, različitog kvaliteta i cena. U svakom slučaju, o dodavanju vitamina kroz vodu dobro je konsultovati se sa otkupljivačem ili iskusnim odgajivačima, najbolje preko strukovnog udruženja odgajivača činčila, koje ima specijalizovan tim za stručnu podršku u svim aspektima gajenja.

Ostavite odgovor