Prostorije za gajenje činčila

Činčile se gaje na farmama. Njihov životni prostor su kavezi i prostorije za gajenje. Da bi se životinje u njima osećale ugodno i pravilno razmnožavale, moraju ispunjavati određene uslove. Da bi prostorije mogle ispunjavati minimalne uslove možemo upotrebiti:
– prazne sobe;
– potpuno suve i provetrene podrume;
– nekadašnje radionice;
– štale i dobro izolovane barake (daščare).

Ali pod ovim uslovima:
– prostorije moraju biti dovoljno velike, potpuno suve, prozračne i bez promaje
– moraju imati mogućnost zagrevanja; u hladnim danima temperatura se ne sme spustiti ispod 16 stepeni, a za vreme jakih letnjih žega maksimalna temperatura ne sme biti preko 28-30 stepeni celzijusa.
– prostorije moraju imati mogućnost zaključavanja.
– isto tako ne smeju biti prolazne (da se kroz njih ne prolazi u druge prostorije)
– optimalna relativna vlaga mora biti 60%
– vazduh u prostorijama mora se menjati u jednom satu 3 puta;
– prozori ne smeju biti manji od 1/12 površine poda. Direktna sunčana svetlost nije potrebna, ali je velika prednost ako u prostorije dolazi jutarnje sunce, dok je jaka sunčeva žega vrlo štetna;
– svi otvori i prozori moraju biti dvostruko zaštićeni i to najpre s gustom mrežom protiv insekata, a zatim i mrežom od jačih žica sa otvorima (19-25)x(19-25)mm protiv ostalih štetočina;
– zidovi prostorija gde se činčile gaje moraju biti glatki i obojeni uljnom ili plastičnom bojom-namazom, time se sprečava da se zidovi ne uprljaju mokraćom, a istovremeno se omogućava pranje i dezinfekcija;
– najpodesnija boja zidova je svetlo plava, jer se u tako obojenim prostorijama činčile osećaju najlepše;
– zidovi moraju biti ofarbani i obojeni krečom;
– podovi moraju biti prekriveni materijalom, koje je moguće čistiti, prati i dezinfikovati, kako se u njemu ne bi skupljala prašina, smeće i prljavština. Najbolje su keramičke pločice ili plastika. Neki, pak, preporučuju obradu poda sa plastičnim materijalom, odnosno namazom.

Za gajenje činčila mogu se upotrebljavati prostorije u nekadašnjim štalama. U njima moramo posebno dobro izolovati zidove ako su vlažni, a podove obraditi kao što je bilo rečeno.

Prostorije za gajenje najbolje je grejati centralnim grejanjem. Uopšteno se preporučuje grejanje izvorom toplote koji se nalazi izvan prostorija; time se sprečavaju požari i ugušivanja. Najbolji su električni grejači, ali su najskuplji. Njima se prostorije mogu zagrevati u kratkom vremenu, osim toga, ovim načinom grejanja snižava se previsoka relativna vlaga, koja se obično pojavljuje u hladnom i vlažnom vremenu. Štetna je i buka. Naročito su opasni udari čekićem, zvuk kompresora, povici s igrališta, kao i buka aviona. Ravnomerno, brujanje /žubor/ po dosadašnjim iskustvima, ne smeta činčilama.

Ostavite odgovor