Procena zrelosti krzna

Konačna ocena krzna veoma je uslovljenja njegovom zrelošću. Zato je najbolje skidati krzno u periodu njegove najveće zrelosti. Procenu zrelosti krzna, po opšteprihvaćenom uverenju, najbolje je obradio nemački odgajivač R. Haupt. On, prema uzrastu, razlikuje tri vrste krzna:

1) dečije bebi krzno (do drugog meseca starosti);
2)
krzno mladunaca od bebi uzrasta do prvog menjanja dlake;
3) odraslo krzno koje sazreva od 7 meseci, pa nadalje.

Odraslo krzno ima najbolji kvalitet. Ako u tom periodu dođe do oštećenja, mora se sačekati još 4 meseca koliko je potrebno da rupe zarastu i popune se.

Linije zrelosti vide se na krznu kao prstenasta područja tamnija od ostalih dlaka. Kod duvanja se, uz ovu liniju, vidi da je rast starih dlaka završen, dok rast novih tek započinje. Zato se vidi dvostruki prsten: gornji, od starih dlaka koji je viši, te donji, kojeg čine nove dlake koje još nisu dovoljno izrasle.

Procenjivanje zrelosti olakšano je praćenjem boje kože.Kod zrelog krzna ona je svetlo žuto-bela, a kod prezrelog svetlo do tamno crvena. Na nezrelim mestima koža je od svetlo do tamno plave, što je znak da pigment melanin još nije prešao iz kože u dlake. Potpuna zrelost traje najviše 14 dana, posle čega počinje rast novih dlaka. Posle procene zrelosti treba poštovati sledeća pravila:

  1. Skidanje krzna mora se obaviti pravovremeno u starosti od 7 do 12 meseci;
  2. Krzno se skida na početku pune zrelosti ili nekoliko dana iza nje;
  3. Krzno se ne skida sa životinja manjih od 450 grama; bolje je sačekati i sledeće zrenje, dok ne postignu bolju veličinu.

Krzno ne dozreva kod svih životinja istovremeno, a bitni faktori su i klimatski, kao i mesec okota. Izračunato je da je životinjama okoćenim u martu ili aprilu potrebno oko 11 meseci da budu zrele, onima iz maja i juna 9 do 10 meseci, a najmanje okoćenima u julu ili avgustu, svega oko 9 meseci. Životinje okoćene od oktobra do decembra retko kada su zrele pre početka narednog leta.

Postoje i specijalizovane evidencione kartice za praćenje i obeležavanje zrenja krzna po zonama.

Ostavite odgovor