Podizanje farme činčile

Za početak, za mini farmu činčila dovoljna je prostorija od dvadesetak kvadratnih metara površine i barem 2, 2 m visine. Ona mora biti suva, ne sme biti prolazna i obavezno treba biti zaštićena od mogućnosti ulaska glodara (miševa, pacova i slično). U tu svrhu, mogu poslužiti: prazne i provetrene sobe, bivše štale, garaže ili radionice, suvi podrumi..

Dobro je da ima čvrst pod i zidove, radi lakšeg održavanja higijene, što je bitan faktor i u ovoj delatnosti. Idealna je varijanta sa keramičkim pločicama, ali može i betonski ili pod prekriven nekom vrstom linoleuma ili slična glatka podna obloga, zaštitni namaz i slično.

shema-prostorije-za-uzgoj-cincila

Poželjan je i prirodan izvor svetlosti, prozor površine barem 1/12 poda prostorije. Direktna sunčeva svetlost se ne preporučuje. Najbolje je kada je prozor na istočnoj strani.

Kada je svetlost najintenzivnija, potrebno je zaštiti stakla. Prozori,takođe, moraju imati gustu zaštitnu mrežu, zbog insekata i glodara. Pogotovu što se preporučuje da povremeno budu otvoreni, zavisno od spoljašnjih uslova. Odgajivačima se savetuje maksimalni oprez: činčile ne trpe direktno izlaganje promaji, pogotovo mladunci.

Preporučuje se i da prostorija ima mogućnost zaključavanja. Prevelika buka koja dopire u unutrašnjost mini farme nije preporučljiva.

Ostavite odgovor