Periodični poslovi na farmi

U ovu grupu aktivnosti spadaju dve najvažnije: zamena prostirki u tacnama i peska u kupatilima.

Zamena prostirke (šuške) operacija je koja se obavlja najmanje jednom nedeljno, a, po potrebi, i češće. To se naročito odnosi na ženke koje imaju više mladunaca, pa je prljanje šuške intenzivnije.

Čista prostirka ne služi samo za skupljanje izmeta i urina, nego i za izbeljivanje stomaka životinja. Zato je veoma važno od kog je drveta prostirka: u obzir dolazi meko belo drvo, najbolje čamovo ilibela topola. Hrastova šuška je isključena, jer sadrži supstance koje boje krzno.

Prostirku je moguće nabavljati kod pouzdanog stolara ili u postrojenjima za preradu drveta. Postoje i specijalizovane prostirke, o čemu se možete informisati preko sajta udruženja ili našeg foruma.

Što se same tehnike zamene tiče, ona se razlikuje od odgajivača do odgajivača. U svakom slučaju, neophodno je imati neku tacnu viška, da bi se sprečio beg životinja kroz otvor za tacne prilikom zamene.

Zamena peska u kupatilima obavlja se jednom u 3 do 4 nedelje, po potrebi i češće, ukoliko primetite da je pesak prljav ili potrošen. Nikako ne smete dozvoliti da kupatila ostanu bez peska, jer okretanje u njima može prouzrokovati oštećenje krzna.

Za jedno kupatilo, dovoljna je šolja od 200 g (za belu kafu), najbolje plastična.U pesak se dodaju preparati na bazi sumpora ili gotove smese (fungi stop i sl.), koji imaju preventivnu ulogu. Na jedno kupatilo stavlja se max 1 kašika sumpora ili kašičica preparata fungi stop. Mnogi odgajivači kombinuju vulkanski pesak sa mermernim talkom, koji podiže kvalitet, a ne košta mnogo.

Ipak, najsigurnije je koristiti gotove mikseve peska.

Nastanak gljivičnih infekcija-dermatomikoza produžava proces gajenja za otkup, a može i trajno obezvrediti krzno. Korišćeni pesak se ne baca, već se prosejava i vraća u upotrebu, tako da je utrošak ovog resursa finansijski zanemariv, a ima veliki značaj u podizanju kvaliteta krzna.

Ostavite odgovor