Ordinacija „činčila“ parafimoza

Pod parafimozom se označava veoma bolno stanje kod polno zrelih mužjaka činčile izazvano nastankom prstena od dlaka sa krzna koji obavija spoljni reproduktivni, odnosno, polni organ.
Kako prepoznati nastanak ove anomalije?
Mužjak sa parafimozom je apatičan, neaktivan i najviše vremena provodi u hodniku, sedeći ili slabo se krećući. Apetit mu je u velikom padu i ne juri u najbliži boks kada oseti miris briketa ili zveckanje granula o hranilicu, kako se zdravi i vitalni mužjaci najčešće ponašaju.
Ovo su prvi simptomi koji mogu ukazivati na nastalu parafimozu.
Šta u takvoj situaciji može da uradi sam odgajivač? Najpre da proveri da li je o parafimozi reč. To je jednostavan postupak: izvaditi mužjaka pod sumnjom na ovaj poremećaj iz linije i pregledati stanje spoljašnjeg reproduktivnog organa. U slučaju parafimoze, pored prstena od dlaka, polni organ može biti natečen i modroplav, čak. Čistim rukama, a najbolje s rukavicama, dlačani prsten ili raspetljati i skinuti ili ga preseći sterilisanim makazama. Nakon toga, bolna mesta tretirati uljem ili vazelinom. Ukoliko odgajivač sumnja u svoju veštinu ili ima averziju prema ovakvoj intervenciji, mora potražiti pomoć veterinara.
Parafimoza je uzrok koji mužjaka potpuno onesposobljava za parenje, pa je neophodna hitna intervencija.
Osim što je nesvrsishodno parafimozom onesposobljenog mužjaka zadržavati u liniji, ova fizički izazvana neprijatnost može izazvati i ozbiljnije komplikacije kod životinje.

(U ovom tekstu korišćeni i podaci iz knjige „Činčila“ prof.dr Nikole Popovića, sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.)

Ostavite odgovor