Ordinacija činčila o povredama i prelomima

Priprema: S. Milosavljević

Ova rubrika zamišljena je kao pomoć odgajivačima u rešavanju najčešćih problema vezanih za zdravlje činčila.
Pored iskustvenih, koristićemo i podatke iz knjige „Činčila“ prof.dr Nikole Popovića, sa beogradskog Veterinarskog fakulteta, sa katedre za male životinje.
image

Publikacija ovakve vrste jedinstvena je kod nas, jer se, sem profesora Popovića, niko ozbiljnije nije bavio stručnom analizom ove oblasti.

PRELOMI KOD ČINČILA

Prelomi su najčešće posledica pada životinje iz kaveza ili unutar njega, naročito sa galerije unutar boksa.
Preterano uznemirena, životinja se ume zakačiti stopalom ili celom nogom u žice galerije. Zbog naglih i nekontrolisanih trzaja tako zarobljene životinje, nisu retki i ozbiljniji prelomi.
Povređenu životinju može imobilisati i sam odgajivač, ako je prelom na dostupnom mestu, tako što će prelom fiksirati zaštitnim zavojem do zarastanja.
Takođe, realno je uraditi i amputaciju dela ili cele noge oštrim sterilisanim makazama ili sklapelom.
Iskustva pokazuju da ovakvu vrstu intervencija činčile dobro podnose.
U slučaju unutrašnjih nedostupnih preloma poželjno je potražiti pomoć veterinarskog stručnjaka.

POVREDE I RANE KOD ČINČILA

Povrede sa dubljim ili manjim otvorenim ranama nastaju najčešće kao rezultat međusobnih borbi životinja: između agresivnog mužjaka i za parenje neraspoložene ženke ili usled neplaniranih i neretko neprijateljskih bliskih susreta ženki do kojih dolazi usled otkopčavanja ili trošenja ogrlice.
Manje inficirane rane obično same vremenom zarastaju, bez bitnijih problema i posledica. Međutim, dublje i ozbiljnije rane lako se zagađuju dlakom, izmetom ili ostacima hrane. Zato je preporučljivo pažljivo ih očistiti i tretirati antibiotskim sprejom ili prahom, u širokom asortimanu dostupnom i u veterinarskim, kao i u humanim apotekama.
Dok traje proces zarastanja povreda i rana, životinje nije preporučljivo kupati, jer pesak može agresivno da deluje na njih, pogotovu antigljivični miksevi u njegovom sastavu, što može dodatno pojačati infekciju i produžiti period zarastanja povreda i rana.

Ostavite odgovor