Oprema za kaveze

oprema-za-kavez-cincilaOba tipa kaveza sadrže nekoliko obavezujućih delova: kupatila za vulkanski pesak, hranilicu, tablicu za evidentiranje životinja, tacnu za prostirku, galeriju-odmorište, jasle za seno i pojilice.

Već duže vreme primenjuje se sistem automatskih gravitacionih pojilica, jer je napajanje putem pojedinačnih bočica neuporedivo sporije. Jedan plastični balon od 5 litara, koji se stavlja na tzv. regal sa 5 linija, omogućava dnevnu potrebu za vodom za piće za 35 životinja plus mladunce koji n isu odvojeni od majki.

oprema-za-kaveze-cincilaOsnovna razlika između već pomenutih kaveza za ženke i onih za mladunce je u (ne)postojanju tunela. Tunel služi da se kroz njega kreće mužjak i da kroz vrata na svakom pojedinačnom boksu ima pristup svakoj ženi iz svoje tzv. familije.

Činčile se gaje u familijama, jer su poligamne životinje: na 6 ženki dolazi jedan mužjak koji ih uparuje.

Negde se praktikuje da taj odnos bude 5+1, odnosno, da mužjak ima sopstveni boks. To je ne samo neracionalno, nego i loše sa stanovišta kontakta mužjaka sa ženkama. Prosto, mužjaku ne treba dozvoliti da se zadržava u svom boksu, nego da boravi uvek kod neke od ženki, čime se povećava šansa za njihovo uparivanje.

Mužjak ne nosi ogrlicu oko vrata, pa mu je slobodan pristup u svaki boks, za razliku od ženki kojima se ove plastične ogrlice stavljaju oko vrata već prilikom formiranja uzgojnih linija. Kao što je i očigledno, ove ogrlice imaju za cilj da onemoguće kretanje ženki po tunelu, a, pogotovu, prelazak u drugi boks. Ti „bliski susreti“ umeju da budu veoma neprijateljski, jer svaka ženka ljubomorno čuva svoju teritoriju. Zato je važno da se nabave ogrlice dobrog kvaliteta, sa sigurnim kopčanjem: svaka improvizacija na tu temu daleko je skuplja, jer možete da ostanete bez životinje, ukoliko joj ogrlica spadne i ode u neki od susednih bokseva.

Posebna priča su „kupatila za pesak“. To su valjkaste limene posude koje se kače na prednji deo kaveza. Vulkanski pesak je neophodan za održavanje dobrog kvaliteta krzna i sprečavanje gljivičnih infekcija koje mogu bitno umanjiti njegov kvalitet.

U podnožju svakog boksa nalazi se tacna za prostirku, metalna ili plastična, koje su daleko praktičnije za rad. U tacne se, jednom nedeljno najmanje, stavlja prostirka od mekog belog drveta. Ona služi za sabiranje urina i fekalija, ali ima i značajnu ulogu u održavanju beline stomaka, što je važan kriterijum pri ocenjivanju životinja na otkupu.

Na posletku, na prednji deo kaveza kaže se tablice za identifikaciju i evidenciju, bilo da je reč o okotu ili podacima o životinjama za otkup.

6 komentara

 1. Miroslava

  Postovani. Potrban mi je savet iskusnih odgajivaca. Treba da pravimo kaveze za tovne cincile. Imamo ideju da pravimo bez tacni i prostirke radi ustede. Kakva su iskustva o zivotinjama i krznu zivotinja koje su pre prodaje bile u kavezu samo na zici. Molim vas za iskren savet. U napred hvala.

  1. Miodrag Stanković

   Mi preporučujemo da činčile budu na prostirci-šuški. Krzno ima pravilnu belinu po stomaku. Kada je na žici ta se belina narušava i cena takve zivotinje je niža.

 2. Miroslava

  Izvinjavam se na smetnji. Interesuje me jos koja je razlika izmedju kaveza bez tacne i prostirke i terase? Posto cincile najvise vremena provode na terasi. Znaci nasa je ideja da zivotinje dok su sa majkom budu na tacni sa prostirkom,a kada se odvoje od majke i budu same da tad budu u kavezu bez prostirke eventualno da imaju komad daske na kom bi se igrali ili nesto drugo.

Ostavite odgovor