Ocena krzna po „WGS“ modelu

Ova metodologija ocenjivanja obuhvata 15 spoljnih osobina činčila, od kojih se 12 odnose na krzno, a 3 na oblik tela (stas).

Ove spoljne osobine – fenotip veoma su bitne za nasledne osobine svake činčile-genotip.

I ČISTOĆA (JASNOĆA) BOJE

U okviru ovog, postoje 4 potkriterijuma za procenu vrednosti:

1. Čistoća boje celokupnog krzna:

Pod čistom, jasnom bojom smatra se metalno- plava, plavo-siva ili siva boja.

Plavi sjaj plemenita je osobina i očekuje se i kod mutacija.

Divljom bojom smatraju se nijanse smeđe, žute ili crvenkaste boje i one su urođene ili posledica prljavog krzna koje nastaje usled neadekvatnih uslova gajenja.

Raspon ocena po kriterijumu čistoće i jasnoće boje:
-odličan A+(10) =izrazito plava;
-vrlo dobar A(9)=lagano osenjena;
-vrlo dobar A (8)= manje čisto plava ili siva;
-dovoljan B(6)= lagano divlja boja;
-dovoljan B(4)= divlja boja;
nedovoljan C (2)= jako divlja boja.

2. Jasnoća boje prstena:

Prsten je kod jedinki veoma raznolik, pa se procenjuju tamo gde je najtanji.

Ocene se smeštaju u 5 kategorija:
-jasno vidljiv i čist A+(odličan) = 10;
– lagano zagasita=(vrlo dobar) A=9;
– malo divlje boje plavo-sivo=B (dovoljan) =7;
– divlja boja=B (dovoljan)=5;
-jako divlja boja=C (nedovoljan) =2.

Sem kod belih, prsten se mora videti i kod mutacija.

3. Jasnoća boje koprene (vela):

Čitava koprena u zrelosti mora biti izrazito plave, tamno-plave ili crne boje.

Ocene su raspoređene u 4 kategorije:
-A+(odličan)=10 (sjajna blistava i plava);
-A(vrlo dobar)= 9 (plavo-siva ili crno-siva);
-B(dovoljan)= 6 (siva);
-C (nedovoljan) = 2 ili 0 (jako divlje smeđa).

4. Jasnoća boje donje zone dlaka:

Boja dlaka u ovoj zoni rangira se u 4 kategorije:
-posebno tamna=odličan A+(5);
-tamna= vrlo dobar A(4);
-svetlo siva= dovoljan B(3);
-mutno siva= nedovoljan C (1).

II PRVOSTEPENE OSOBINE KRZNA

1. Gustina krzna:

Gustina krzna učestvuje ravnopravno u ocenjivanju sa čistoćom boje. Odlučujući faktor gustine je razmak i obim dlačnih niti.

Ona je različita po zonama tela životinje. Ocene su:
izvanredno gusta=odličan A+(10);
-gusta=vrlo dobar A(9);
-srednje gusta=dovoljan B(7);
-lepršavo =manje vredno C(4).

2. Tekstura (svilatost):

Ključni faktor za ovu osobinu je dobra nega i dnevno kupanje u pesku.

Ocene su:
svilenkasto i glatko=odličan A+(5);
-glatko=vrlo dobar A(4);
-grubo=dobar B(3);
-čupavo i vunasto=manje vredno C(2).

3.Gustina koprene(vela):

Ona treba da je ravnomerno raširena preko celog tela, uz oštru granicu prema trbuhu. Ova osobina popravlja se pravilnom selekcijom i ukrštanjem.

Ocene se kreću u rasponu:
izvanredno gusta =odličan A+(18-20);
-gusta=vrlo dobar A (14-17);
-srednje gusta=dobar B(10-13);
-retka=manje vredna C(8-9).

4.Izgled(uzorak krzna):

Kao i većina krznaša, i činčile često imaju u krznu tzv. lise koje nazivamo uzorak, odnosno, smetnje i nedostaci u uzorku. Tu se prvenstveno misli na: neurednost, talase, vrtloge, šarolikost krzna, lomove i razdeljke, rascepane jeguljaste pruge i različite poremećaje zrelosti krzna. Pravilnom negom u suvim prostorijama, svakodnevnim kupanjem, češljanjem i slično ublažavaju se ili otklanjaju ovi nedostaci. Takođe, važna je i brižljiva selekcija i otklanjanje iz legla jedinki s većim uzorcima.

Ocenjivanje po ovom kriterijumu smešteno je u 4 kategorije:
bez uzorka=odličan A+(10);
-ravnomeran uzorak=vrlo dobar A(9);
-prekinuta koprena=dobar B (6),
-talasasto s vrtlozima i razdeljcima=manje vredno C(4).

III DRUGOSTEPENE OSOBINE KRZNA

1. Elasticitet:

Ova osobina zavisi od genetike, ali i od ishrane, zdravlja i nege životinja, posebno temperature prostorije za gajenje.

Ocene elastičnosti:
vrlo elastičan=odličan A+(5);
-elastičan=vrlo dobar A(4),
-osrednji=dovoljan B(3);
-slab=manje vredan C(2).

2. Ravnomernost prstena:

A+ odličan (5)=ravnomerno uzak-prsten na dlakama mora biti oštro razgraničen i ne sme biti širi od 4 mm na zatiljku do maksimalnih 6 mm na ostalim delovima tela;
A vrlo dobar (4)=prosečna- toleriše širinu prstena do mah 8 mm;
B dovoljan (3)=različita- ako nije širi od 10 mm;
C manje vredan(2)=slab-odnosi se na prsten bez razgraničenja, pomešan sa koprenom ili donjom zonom dlaka.

3. Dužina(masa) dlaka:

Kod ove osobine ključna je ravnomerna dlakavost, pravilan odnos mase dlaka po celom telu, uz uvažavanje pravilnosti da su dlake na bokovima uvek duže, ali ta srazmera ne sme biti prevelika.
Pod masom dlaka podrazumeva se volumen dlake i ona se određuje taktilno, prevlačenjem prstiju uz ili niz dlaku ili polaganjem dlana na nju.

Ocene se kreću u rasponu od standardne 4 kategorije:
A+ odličan (5)=ravnomerno duga;
-A vrlo dobar (4)=prosečno duga;
-B dobar (3)=različito duga;
-C nedovoljan (2)= vrlo neravnomerna dlaka.

4. Osje (osjate dlake):

Osjate dlake krznu činčila daju punu lepotu, savitljivost i elastičnost. One iščezavaju za vreme zrenja i ponovo se pojavljuju. Kvalitet osje dlake popravlja se prvenstveno pravilnom selekcijom mužjaka koji je najbolji prenosilac ove osobine na potomstvo.

Ocene za ovu karakteristiku nalaze se u standardnom rasponu kategorija:
A+ odlično=vrlo gusto (5);
-A vrlo dobro=gusto (4);
-B dovoljno=različito gusto(3),
-C manje vredno=retko(2).

IV OBLIK TELA (STAS)

1. Veličina:

Ove osobine odnose se prvenstveno na veličinu i oblik tela životinje, a posebno je važan oblik zatiljka i vrata.
Naročito veliko krzno ima 2 do 3 puta veću vrednost od malog.

Ocene imaju 4 kategorije:
-A+ odličan=vrlo velika (25);
-A vrlo dobar=normalna (20);
-B dobra=prosečna (15);
-C manje vredna=mala (12)

Životinje sa ocenom Cimaju duge uši, glave slične pacovu i trouglast oblik tela.
Ne preporučuje se gajenje životinja s ovakvim karakteristikama, jer im je krzno bezvredno.

Pri tome se kod mladih životinja veličina ne sme potcenjivati, pošto rastu do godine dana.
Činčile za ocenjivanje se ne mere, već procenjuju.

2. Stas:

Stas se ocenjuje pogledom na životinju i procenom razvoja krzna na osnovu postojećih parametara.
A+odličan=zbijen (15) ocenjuju se životinje koje imaju ravnomerno okruglo i prilično zdepasto i zbijeno telo;
-A vrlo dobar=ovalan (12) dobijaju životinje čiji je oblik jajoliko ovalan, s užim prsima;
B dobar= dugačak i uzak (8) dobijaju životinje tela oblika torpeda;
-C neprikladan=klinast i uzak (6) ocena je za uske životinje, sa pljosnatim prsima i stisnutim bokovima.

3. Zatiljak:

Zatiljak je mesto kod činčila koje ima najviše problema. Dlaka je na tom mestu obično ređa, usled masnog tkiva. Sledeći su kriterijumi za ocenjivanje ove karakteristike:
– A+ odličan=širok i gust (10)-kada je zatiljak kratak, dobro pokriven dlakom i širok, sa krznom do ušiju;
A vrlo dobar=normalan (9)– kratak zatiljak, dobro pokriven, dovoljno dugačko krzno da pokrije ulegnuće;
B dobar=osrednji (7)-zatiljak je duži i udubljenje je vidljivo sa strane posmatrano, zbog ređeg i kraćeg krzna;
C manje vredan= slab (5)-zatiljak je pljosnat sa malo dlaka iza ušiju, vidljivo udubljenje sa kratkim i vrlo retkim dlakama.

Ostavite odgovor