Mutacije i mutanti

Na farmama se, pogotovu  u početnoj fazi, dominantno gaje činčile tipa standard. Tek kasnije, počev, recimo od treće godine, kada odgajivač stekne rutinirano iskustvo i isplati investiciju kroz kvantitet, praktikuje se tzv.gajenje za boju.

wpid-wp-1413809967221.jpeg

Gajenje mutanata ima barem dva osnovna cilja: ili da se poboljšaju karakteristike standardnog tipa(sjaj, gustina, elastičnost dlake, tamniji plašt) ili da se proizvedu čisti mutanti, od koji neki (black velvet, pink, saphir) imaju visoku komercijalnu vrednost.
Ukrštanje i produkcija mutanata traži i odgovarajuće predznanje, ali i veliko strpljenje, jer se tek nakon nekoliko uzastopnih okota dobijaju čisti primerci. Dalje, broj i koeficijent okota je najčešće znatno manji nego kod tip

wpid-wp-1413809974972.jpeg

standard, a i smrtnost je nešto izraženija. Sve u svemu, ukrštanje i mutacije su luksuz koji sebi mogu priuštiti tek farmeri sa razvijenim farmama i vrlo solidnim znanjem.
Prvi registrovani mutant bio je beli mužjak okoćen na farmi Amerikanca Wilsona 1955.godine. Već sledeće godine, takođe u SAD, dobijen je prvi black velvet, a  1960.godine odgajivač Larsen proizveo je svetli i tamni safir, izuzetno vredne primerke mutanata.
Ohrabreni početnim uspesima, krenulo se u pravu seriju ukrštanja i danas postoji više tipova i podtipova mutanata, od kojih su najpopularniji:
• beli, koji sa standardom daje srebreno sivi ili platinasti, ili daje šarene koji nemaju nikakvu vrednost, ali su simpatični kao ljubimci i deca ih veoma vole; beli primerci ne služe za tržište, već za poboljšanje karakteristika ili za produkciju mutanata
• bež mutanti:svetlo bež(blond, perl); tamnosmeđebež(lavendel), roze, apricot(krem)
• bež mutanti sa pegavim belim daju čist bež bez pega
• charcoal(antracit, eboni)-tamnocrnosmeđi, veoma zanimljiv, jer su mu i leža i stomak podjednako tamni; oni prevashodno služe za parenje sa standardom, čime se dobija bolja čistoća boje i veća gustina dlake
• baršunasti: black velvet (crnobaršunasti), blue velvet (plavobaršunasti), lešnikbaršunasti (svetli i tamni), te čokoladnobaršunasti i safirnobaršunasti.
Za dobijanje čistih mutanata potrebno je višestruko povratno parenje standarda i mutanata različitih boja.

Ostavite odgovor