Kolica za tacne sa prostirkom

Ideje za unapređenje rada u farmi

U pokušaju da odgajivačima damo ideju kako da rad u farmi učine efikasnijim, ovoga puta predstavljamo rešenje- kolica za tacne.

image

Kolica za tacne mogu biti korisno pomagalo odgajivačima, jer se poslovi zamene prostirke sortiraju i grupišu po operacijama, što jeste element bržeg i efikasnijeg rada. Ključna ideja je da se tacne napune na jednom mestu, da se zamena vrši tako što se tacne sa isprljanom prostirkom takođe stavljaju u pregradu kolica, te da se prazne takođe na jednom mestu. Ovakvim redosledom poteza odgajivač izbegava premeštanje džaka sa prostirkom i kade za isprljanu šušku, kao i odlaganje tacni po podu farme, što smanjuje prostor za kretanje i rad.

image

U idealnoj varijanti, ukoliko zamenu prostirke rade dva lica, postupak se maksimalno ubrzava i olakšava.
Takođe, nakon završenog posla, odmah se mogu napuniti tacne i držati u kolicima, za interventno menjanje, u međuvrmenu, prilikom okota ili eventualnog izlivanja pojilice, ili, prosto, kao priprema za rad u narednom ciklusu.

image

Model kolica sa slike ima spoljašnje dimenzije 45x100x100 cm i odjedanput mogu da prihvate 2×12 tacni, znači, broj dovoljan za standardni kavezni regal. Razmak između etaža za tacne je 7 cm.
Ovako dimenzionirana, kolica su laka za kretanje i manevrisanje po prostoriji. Naravno, odgajivač može dimenzije prilagoditi sopstvenim zahtevima i potrebama, pri čemu nisu preporučljiva preglomazna kolica.

Na užim bočnim stranama su po dva rukohvata, a kolica su opremljena točkićima, što zajedno omogućava pokretljivost i povoznost kolica kroz farmu.
Autor i realizator ideje ovakvih kolica za tacne je Živadin Pavlović, dipl.inž. mašinstva, ranije i sam odgajivač činčila.

Podrazumeva se da se kolica za tacne mogu koristiti u dovoljno prostranim farmama, u kojima je razmak između regala dovoljno veliki.
U principu, istraživanja govore da i nije sasvim preporučljivo preterivati i prenatrpavati farmu, jer preveliki broj životinja može biti izvor njihovog stalnog stresa i uznemirenosti, što, opet, može prouzrokovati i manje koćenje i veći procenat griže krzna, zbog nedovoljne količine svežeg vazduha po životinji, pre svega.

2 komentara

  1. Hodzic

    Mojim prijateljima cu predloziti jedno izvanredno resenje u vezi sa zamenom tacni. To sam imao priliku videti u Poljskoj. Ne radi se samo o zameni tacni, nego o znacajnom poboljsanju kvaliteta krzna upravo zbog toga.

    1. sunce0111

      Ako bi ste bili ljubazni,da podelite Vasa saznanja o izvanrednom resenju ,mi,ostale Vase kolege bili bi Vam jako zahvalni na pomoci,unapred zahvalan Vas mladi kolega.Pozdrav.

Ostavite odgovor