Farma u kontejneru

Postojanje odgovarajućeg objekta za farmu neretko je odlučujući faktor za odgajivače, bilo da je reč o početku gajenja ili o proširenju postojećih kapaciteta.
Zato bi nabavka namenskih kontejnera za gajenje moglo biti spasonosno rešenje za neke farmere.
Takva mogućnost „farme u kontejneru“ već postoji, a mi vas vodimo na jednu od njih, u Valjevo.

„Kontejner-farmu pustili smo u pogon juna ove godine“, kaže Miodrag Stanković, suvlasnik jedne od prvih i najvećih farmi činčila u zemlji i regionu.
„Za ovu varijantu smo se odlučili zbog faktora zvanog ’vreme’  koje smo uštedeli izborom ove opcije, u okviru sprovođenja projekta stalnog proširivanja kapaciteta. Za ovakav objekat nije vam potrebna građevinska dozvola, za čije dobijanje su prilično dugačke i komplikovane procedure“.

Pošto je reč o prenosivom tipu objekta, dovoljno je da se, kao temeljni deo-osnova, obezbedi čvrsta, najbolje betonska podloga. Ona se, sasvim pojednostavljeno, sastoji od šest betonskih stopa.

„Statistička nosivost poda je 250 kg po kvadratnom metru“, naglašava Stanković. „Ona je dovoljna za potrebe farmskog gajenja, računajući i opremu.“

Stankovići su se odlučili za kontejner standardnih dimenzija u asortimanu proizvođača, dužine 6 metara, širok 2,4 metra i 2,6 metara visine u koji može da se smesti 20 uzgojnih linija, a ako je reč o boksevima za krzna, onda i znatno više.

„Proizvođač nudi mogućnost različitog opremanja kontejnera, prema zahtevima naručioca“, naglašava Miodrag Stanković.
„Mi smo se opredelili za dva klima uređaja. Ostalu galanteriju, broj i veličinu prozora i vrata, ventilacioni sistem i slično poručujete kod proizvođača, prema vašim željama i potrebama ili se odlučujete za neku od tipskih varijanti.“

Naš sagovornik ističe da postoji više proizvođača ovakvih objekata u zemlji i da ne želi nikoga posebno da ističe, jer nije reč ni o kakvom posredničkom aranžmanu. Samo želi da odgajivačkoj javnosti obnaroduje jedno od mogućih rešenja za farmski objekat. Kako sam kaže, kontejner baš i nije najjefnije rešenje, ali je najbrže i najjednostavnije.

Na pitanje o dosadašnjim iskustvima takođe odgovara oprezno.

„Nekoliko meseci je suviše kratak period za neka važnija iskustva u eksploataciji kontejnera za farmske potrebe“, kaže Stanković.
„Da vidimo kako objekat funkcioniše tokom cele godine, u svakom od godišnjih doba. Važno je da je garantni rok cela 24 meseca, pa ćemo videti.“

Ono u šta smo se na licu mesta mogli da uverimo je da je objekat prilagođen visokom nivou održavanja higijene u prostoriji. Ima gumirani pod pogodan za čišćenje, a moguće je oprati celu spoljašnjost kontejnera. I izgleda vrlo lepo. Šteta što je još uvek zbog cene nepristupačan mnogima. Nadamo se da će konkurencija učiniti svoje i da će cene morati da idu naniže, koliko toliko.
Mada je veliko pitanje koliko je zidani objekat na kraju jeftiniji, kada se uzmu u obzir svi troškovi i peripetije oko dozvole za gradnju. Pogotovu što kontejner u svako doba možete premestiti na neku drugu lokaciju, što je sjajna pogodnost.
Ali, kako bi lepo rekao narod, ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je-skupo.

Ostavite odgovor