Bolesti i lečenje činčila

Jedan od najvećih problema u farmerskom gajenju činčila jeste zaštita njegovog zdravlja. Iako se činčile na ovim prostorima gaje masovnije skoro pune dve decenije, do sada nije uspostavljena značajnija veterinarska mreža specijalizovana za ovu vrstu usluga. Zbog toga je zdravstvena zaštita životinja najviše bazirana na razmeni odgajivačkih iskustava. U svemu tome, prava je sreća da su činčile, zbog karantinskog tipa gajenja, relativno i u celini zdrave i vitalne životinje.

Najčešći zdravstveni problemi nastaju u vezi s probavom. Činčile su, zbog dužine svog tankog creva,sklonije zatvoru (opstipaciji) koji, ako uđe u fazu zanemarivanja, neretko može imati i fatalan ishod.

Najbolja prevencija ovog poremećaja je u pravilnom izboru kvalitetne hrane. Međutim, svaka životinja se ponaša individualno, pa može doći do ovakvih, doduše, uglavnom samo pojedinačnih slučajeva.

Prvi signal poremećaja u ishrani je izgled stolice. Pravilna stolica je pasuljasta, tamnosmeđa i sjajna. Ako primetite da je stolica crna, suva i igličasta, te da je ima manje nego obično, to je već prvi znak na uzbunu. Obično se terapija počinje sa intenzivnijim davanjem sena i kabastih materija, kriška-dve neprskane jabuke dnevno. Istovremeno, primetan je slabiji apetit životinje, hrana ostaje u hranilici, delimično pojedena ili netaknuta. Postoje i antibiotski preparati za lečenje probavnih smetnji, ali o tome je neophodno konsultovati ili otkupljivača ili naše specijalizovane timove pri Udruženju odgajivača.(Opširnije na sajtu Udruženja)

Činčile, naročito mladunci, nešto su skloniji i zapaljenjima disajnih puteva. Najbolja prevencija su dobri temperaturni uslovi i eliminacija promaje.

Vrlo detaljne informacije o činčilama možete pronaću u jednoj od svetski poznatijih publikacija pod nazivom „Knjiga o činčili“ koju možete u PDF formatu preuzeti ovde PDF »

Ostavite odgovor