Batina sa dva kraja

Akteri koji nanose štetu odgajivačkoj zajedici sami će se isključiti iz nje

Pošto „soleri“ svojim netržišnim ponašanjem ne pokazuju sposobnost za interese grupacije u celini

Koji su neodvojivi i od svakog ličnog i pojedinačnog interesa, ko razume

U domaćoj odgajivačkoj javnosti, manje ili više poznat je podatak da u okviru fondova EU, kako za članice, tako i za kandidate, kroz pretpristupne fondove, već podugo postoje opredeljena sredstva za razne podsticanje u delatnosti gajenja krznašica.

Što je najvažnije, ta ustanovljena praksa potpuno funkcioniše, kako za većinski gajene krznašice, tako i za odgajivače činčila, kako je nedavno pomenula jedna od naših sagovornica iz Poljske, o premiranju tamošnjih farmera.

Slična praksa funkcioniše i u Mađarskoj.

Da bi se konkurisalo za ta sredstva, neophodno je biti uredno registrovan kao i igrati po svim utvrđenim pravilima i to, bez izuzetka.

Zato je jedan od ciljeva naše kampanje, sa težištem na ukidanju zabrane gajenja, i namera da se i kod nas ova delatnost uredi kako bi se moglo računati na ta podsticajna sredstva, između ostalog.

Namera je da se, kroz snažno partnerstvo sa državom, situacija u delatnosti gajenja činčila učini potpuno transparentnom i u celosti u zoni regularne, a nikako tzv. sive ili crne ekonomije.

Utoliko se neće tolerisati ponašanje određenog broja odgajivača koji se upuštaju u krajnje rizične, ali i pre svega, sasvim nelegalne otkupne aranžmane, u prvom redu kroz kršenje finansijske discipline i gotovinskih isplata otkupljenih životinja.

Prosta i viša matematika

Zarad kratkoročne i sasvim lične koristi, jedan broj podotkupljivača u saradnji sa nesavesnim odgajivačima ne samo što krši propise, već i najdirektnije utiče na smanjivanje kredibiliteta i ugleda delatnosti u celini. I to baš u momentu kada kampanja za ukidanje zabrane ulazi u svoju konačnu fazu. Čijim ishodima, svakako, ovakvi gestovi, krajnje kratkovidi i sebični, nimalo ne doprinose ka pozitivnom ishodištu.

banul

Izvor:http://bit.ly/2sffJ4i

Nije ništa novo da ljudi, inače, pa tako i odgajivači činčila, gledaju samo svoje i kratkoročne ciljeve. Odluke o tim igrama na sopstveni rizik, međutim, ni za njih lično neće moći da prođu bez posledica.

Ovde se ne radi ni o kakvoj pretnji, već o upozorenju da se uvek mora gledati i ona malo šira slika. Barem nešto malo veća od sopstvenog lonca ili avlije. Ako se već želi duže učestvovati u tržišnoj utakmici kooperacije. Umesto trčanja na solilo. Koje je uvek mamac, po pravilu, za tuđu vajdu. Pri čemu je samo izbor vlastiti.

Ipak je to prosta matematika, za one koji znaju da računaju na malo duže staze.

Pošto je u tim i takvim rabotama upravo najupitnije koliko je tu zaštićen interes samih odgajivača. Koji će uskoro, nastavi li se taj trend, biti potpuno u nemilosti upravo tih podotkupljivača s kojima trenutno diluju „na crno“. Koji, opet, ni izdaleka nemaju dovoljna obrtna sredstva da otkupe ponudu, pogotovu ako bude u porastu.

Bolje i manje, a bolje

U procesu uređivanja delatnosti, glavna podrška gajenju odnosiće se na strogo poštovanje utvrđenih kriterijuma, uz obavezu da se upravo asocijacije odgajivača staraju o stanju unutar svojih redova kroz potpunu eliminaciju svega što bi moglo ugroziti status sistemske delatnosti.

Koji je jedini održiv model opstanka na duži rok i za sve članove odgajivačke zajednice koji imaju svest o značaju takvog tržišnog ponašanja.  

Da li će to dovesti do smanjenja broja odgajivača, odnosno farmi? Verovatno, gotovo sigurno!

108003

Izvor:http://bit.ly/2rAnPDz

Izolovani od svih tokova, mnogi će kapitulirati sami pod teretom konkurencije koja uživa podsticaje, jer je bila spremna da igra po pravilima i kada je rizik bio realno mali.

O inspekcijskim kontrolama, da i ne govorimo. I to ne samo onim na licu mesta, terenskim, već i naročito finansijskim.

Da li je uopšte i potrebno naglašavati da novac ima osobinu da ostavlja trag? Kao putokaz finansijskim kontrolorima, na primer?

E, pa, eto!

Uostalom, gajenje krznašica i nije delatnost kojoj bi glavni adut trebalo da bude masovnost, već upravo kvalitet: i to ne samo proizvedenog, već i kvalitet tržišnog ponašanja.

Pa, ko pretekne, i zaslužio je podršku koja neće biti ostvariva za izolovane i izopštene iz odgajivačke zajednice.

Pošto rizik, kao i svaka druga batina, ima dva kraja

Ostavite odgovor